Flądra to bardzo chuda, o maślanym smaku ryba. Jak każda ryba, także flądra stanowi bogactwo cennych kwasów omega-3 oraz białka. Ryba ta żyje przy dnie morza Bałtyckiego. Jest to jedna z popularniejszych, zaraz po dorszu ryb w nadmorskich restauracjach.

Flądrę można przygotować na kilka sposób, jednym z nich jest klasyczna wersja smażonej na oleju.

Składniki

  • flądra
  • mąka
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • biały pieprz

Jak oczyścić flądrę?

Flądra ma dość ostre łuski, więc polecam do czyszczenia założyć rękawice. Wnętrzności znajdują się zaraz pod skórą więc łatwo je usuniecie. Nacinamy wzdłuż kręgosłupa, nacinamy głowę i pociągnięciem za głowę i ogon usuniemy wnętrzności. Odcinamy płetwy i usuwamy nerkę i łuski.

Obejrzyj nasze filmy:

Smażona flądra – jak przygotować

Zaczynamy od umycia flądry, następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Polecam użyć białego pieprzu, to nie będzie aż tak widoczny. Kolejno skrapiamy ją sokiem z cytryny i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Smażymy na głębokim oleju na rumiany, złoty kolor z obu stron.

Smażoną flądrę możemy podać z surówką z kapusty i na przykład frytkami.

Smażona flądra
Smażona flądra

Smacznego!