Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście.

Smak, zapach zawsze przypomina mi dzieciństwo, gdy mama obierała jabłka a ja jej podkradałam a później gdy ciasto już wyrosło jadłam je ciepłe.

Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 kg jabłek
  • Cukier puder do posypania

Domowy jabłecznik – przepis

  1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki, dodaj jajka i ugnieć ciasto, podziel je na dwie części
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią ½ ciasta,
  3. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, nałóż na ciasto, drugą połowę ciasta nałóż na jabłka
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut.

Gdy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem i ciasto gotowe do spożycia. Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.