Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście.
Smak, zapach zawsze przypomina mi dzieciństwo, gdy mama obierała jabłka a ja jej podkradałam a później gdy ciasto już wyrosło jadłam je ciepłe.
Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 kostka margaryny Kasi
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 kg jabłek
- Cukier puder do posypania
Domowy jabłecznik – przepis
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki, dodaj jajka i ugnieć ciasto, podziel je na dwie części
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią ½ ciasta,
- Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, nałóż na ciasto, drugą połowę ciasta nałóż na jabłka
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut.
Gdy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem i ciasto gotowe do spożycia. Smacznego!