Placki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad.
Zapach, smak chyba zawsze będzie mi przypominał dom rodzinny.
Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
- Sól
- Pieprz
- Śmietana 250 ml 18% lub jogurtu natułanego
- Olej do smażenia
Placki ziemniaczane ze śmietaną – przepis
- Obierz ziemniaki i dobrze je umyj, następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i wymieszaj wszystko z ziemniakami
- Rozgrzej olej na patelni oraz nałóż łyżką ziemniaki formując je w okrągły kształt, placki powinny mieć grubość 0.5 cm
Usmażone placki połóż na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu, podawaj ze śmietaną.
Smacznego!
a najlepiej ze śmietaną z cukrem! :) mniam, poezja :)
Też uwielbiamy tą opcję na słodko :)