Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad.

Zapach, smak chyba zawsze będzie mi przypominał dom rodzinny.

Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych składników.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana 250 ml 18% lub jogurtu natułanego
  • Olej do smażenia

Placki ziemniaczane ze śmietaną – przepis

  1. Obierz ziemniaki i dobrze je umyj, następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i wymieszaj wszystko z ziemniakami
  3. Rozgrzej olej na patelni oraz nałóż łyżką ziemniaki formując je w okrągły kształt, placki powinny mieć grubość 0.5 cm

Usmażone placki połóż na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu, podawaj ze śmietaną.

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.