Danie jednogarnkowe – chilli con carne

Danie jednogarnkowe - chilli con carne

Chilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując do kuchni meksykańskiej.

Chilli con carne to potrawa jednogarnkowa co powoduje, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki i w odpowiedniej kolejnoście połączyć ze sobą. Z całą pewnością nie zrobimy sobie bałaganu w kuchni :)

Danie to możecie podać z pieczywem, ryżem, kaszą albo zjeść samodzielnie. Jest na tyle syta, że z całą pewnością zaspokoi Wasz głód.

Listę składników i przepis na chilli con carne znajdziecie poniżej:

Chilli con carne – składniki

  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo- wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Chilli con carne – przepis

W wysokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, a następnie szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Jak będą już szkliste dodajemy mięso mielone i smażymy doprawiając solą i pieprzem.

W moździerzu rozdrabniamy kminek i mieszamy razem z ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do mięsa.

Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa.

Jak papryka delikatnie zmięknie dodajemy do potrawy odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy przez ok. 8 minut i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy przez kolejne 5-8 minut i możemy podawać nasze chilli con carne.

Danie jednogarnkowe - chilli con carne

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.