Obiady,  Szybkie dania,  Warzywa

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca w sosie pomidorowym może stanowić osobne danie lub być podawana ze świeżo ugotowanym ryżem. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że jest to doskonałe danie wegetariańskie, jednocześnie sycące i rozgrzewające.  Może być wykonane z surowej ciecierzycy, a gdy brakuje nam czasu, także z tej w puszce.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów (lub 4 świeże, duże pomidory)
  • średnia cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • odrobina soku z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażania
  • posiekana natka pietruszki

Ciecierzyca w sosie pomidorowym – przepis

Jeśli korzystasz ze suchej ciecierzycy, koniecznie namocz ją w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, a następnie odcedź. Ciecierzyce w puszce wystarczy odcedzić. Bez wątpienia zaoszczędzi to dużo czasu. Świeże pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek i imbir zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Jeśli wolisz, by potrawa nie była zbyt ostra, nie korzystaj ze wszystkich pestek chili. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmażaj na nim przyprawy. Zacznij od nasion kolendry, następnie dosyp kurkumę, kmin rzymski i szczyptę cynamonu. W ten sposób wydobędziesz z nich więcej aromatu. Dodaj cebulę, chili, czosnek oraz imbir. Chwilę podsmażaj.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki oraz ciecierzycę. Chwilę gotuj pod przykryciem tak, żeby pomidory się nieco rozgotowały. Na koniec dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.