Ciecierzyca w sosie pomidorowym może stanowić osobne danie lub być podawana ze świeżo ugotowanym ryżem. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że jest to doskonałe danie wegetariańskie, jednocześnie sycące i rozgrzewające.  Może być wykonane z surowej ciecierzycy, a gdy brakuje nam czasu, także z tej w puszce.

Jestem wielkim fanem ciecierzycy w sosie pomidorowym, ponieważ uważam, że jest to jeden z najlepszych wegetariańskich posiłków, które można zrobić, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Ciecierzyca jest naprawdę pyszna, ponieważ jest naturalnie bardzo smaczna i sycąca. Oba te punkty oznaczają, że są idealne na te dni, kiedy nie masz zbyt wiele czasu. Ich ugotowanie zajmuje mniej niż 20 minut. Dodatkowo, ten przepis ma mniej niż 200 kalorii na porcję, co czyni go pożywnym posiłkiem, którym możesz się cieszyć, jeśli obserwujesz swoją wagę i stosujesz program ćwiczeń, taki jak Weight Watchers.

Obejrzyj nasze filmy:

Ciecierzyca w sosie pomidorowym to jeden z moich ulubionych przepisów, ponieważ jest tak łatwy i szybki w przygotowaniu, co oznacza, że jest idealny na te dni, kiedy nie masz zbyt wiele czasu. Do tego jest bardzo smaczny i sycący, co czyni go świetnym posiłkiem wegetariańskim.

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na błyskawiczne obiady z ciecierzycy i nie tylko. Zobacz jak przygotować gulasz na ostro z ciecierzycą, pyszne sycące, ale też odrobinę pikantne danie, które może stanowić ciekawą propozycję obiadową.

Ciecierzyca w sosie pomidorowym składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów (lub 4 świeże, duże pomidory)
  • średnia cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • odrobina soku z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażania
  • posiekana natka pietruszki

Ciecierzyca w sosie pomidorowym przepis

Jeśli korzystasz ze suchej ciecierzycy, koniecznie namocz ją w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, a następnie odcedź. Ciecierzyce w puszce wystarczy odcedzić. Bez wątpienia zaoszczędzi to dużo czasu. Ja bardzo często wykorzystuję do tego przepisu właśnie ciecierzycę z puszki, jest po prostu szybciej.

Świeże pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Aby łatwo pozbyć się skórki, przed sparzeniem nacinamy górę pomidora. Wtedy skórka znacznie łatwiej odejdzie.

Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek i imbir zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Jeśli wolisz, by potrawa nie była zbyt ostra, nie korzystaj ze wszystkich pestek chili. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmażaj na nim przyprawy. Zacznij od nasion kolendry, następnie dosyp kurkumę, kmin rzymski i szczyptę cynamonu. W ten sposób wydobędziesz z nich więcej aromatu. Dodaj cebulę, chili, czosnek oraz imbir. Chwilę podsmażaj.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki oraz ciecierzycę. Chwilę gotuj pod przykryciem tak, żeby pomidory się nieco rozgotowały. Na koniec dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowaną ciecierzycę w sosie pomidorowym możemy podać z ryżem, albo na przykład z chlebkami naan.

Smacznego!

dragne marius EdzsUFqHbaY unsplash
Ciecierzyca w sosie pomidorowym