Tort kanapkowy znany jest również jako tort wielkanocny to pyszna wielkanocna przekąska. Taki tort to doskonały sposób na świętowanie wiosny. Nie tylko świetnie wygląda, ale to wyjątkowe połączenie ulubionych dodatków z pieczywem z pewnością zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Dlatego właśnie postanowiłem pokazać Wam jak przygotować tą pyszną przekąskę, która z pewnością zawita na Waszym wielkanocnym stole. Przygotowanie tej wielkanocnej przystawki jest bardzo proste i wbrew pozorom szybkie.

Moja wersja tortu kanapkowego to tylko propozycja przygotowania, możecie tutaj dowolnie wybierać składniki jakie wykorzystacie. Możecie użyć szynki, albo łososia. Paprykę i ogórki, albo pomidorowy i rzodkiewkę. Oczywiście ważnym elementem tego tortu są jajka gotowane na twardo, w końcu Święta Wielkanocne to święta jajeczne.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na nietypowe dania, które można podać zarówno na przyjęciach, czy spotkaniach z przyjaciółmi. Koniecznie zobaczcie jak przygotować przekąski z ciasta ptysiowego, możecie z tego przepisu przygotować niezwykle proste, ale super wyglądające kanapeczki. A jeśli szukacie więcej inspiracji na przystawki na przyjęcie to zapraszam Was do wpisu Przystawki na imprezę – 10 ciekawych pomysłów.

Tort kanapkowy składniki

  • 1 szt. chleba Baltonowskiego (pokrojony)
  • 5-6 plastrów szynki
  • 5-6 plastrów sera żółtego
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szt. ogórka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 papryki
  • 2 szt. pomidorów
  • szczypiorek
  • 600g serka śniadaniowego (4 opakowania)
  • 1 łyżka charznu
  • 5 łyżek majonezu
  • szczypiorek

Większość przepisów mówi o użyciu do tego przepisu pieczywa tostowego, ja uważam że jest ono zbyt delikatne i miękkie i tort będzie się rozpadał podczas krojenia. Dlatego wykorzystam w swoim przepisie zwykłe „białe pieczywo”.

Majonez możecie zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym, albo śmietaną. Ważne jest aby serek zrobił się odrobinę rzadszy.

Do tego przepisu wykorzystuję tortownicę o średnicy 24 cm oraz szklanka ma zawsze u mnie pojemność 250 ml.

Tort kanapkowy
Tort kanapkowy

Tort kanapkowy przepis

Żeby tort kanapkowy nie był zbyt twardy, należy odkroić bardzo cienko skórkę z chleba. I zaczynamy układanie poszczególnych warstw. 2 opakowania serka mieszam z dwoma łyżkami majonezu oraz 1 łyżką chrzanu. Smarujemy pierwsze kromki pieczywa przygotowanym serkiem i układamy na spodzie tortownicy. Następnie układamy na nich plasterki szynki.

Kolejne kromki pieczywa smarujemy serkiem z majonezem i chrzanem i układamy na szynce. Na pieczywie kładziemy pokrojone w plasterki 4 jajka i kilka pokrojonych w plasterki rzodkiewek. Posypujemy je odrobiną szczypiorku.

Kolejne opakowanie serka mieszamy z 1 łyżką majonezu i jedną łyżką musztardy, tak przygotowanym serkiem smarujemy pieczywo i układamy na warstwie z jajkami. Na pieczywie układamy ser żółty oraz plasterki ogórka.

Kolejne opakowanie serka mieszamy już z samym pozostałym majonezem. Cienko smarujemy pieczywo i układamy na żółtym serze. Boki tortu smarujemy pozostałym serkiem z majonezem.

Teraz przyszła kolej na wyobraźnię. Aby tort wyglądał pięknie trzeba go przyozdobić. Rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy, a pozostałe jajka kroimy na połówki. Pośrodku układamy pokrojone w kosteczkę rzodkiewki, wokół nich pokrojone na połówki jajka, a brzeg posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Ten tort nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda, wiec myślę, że będzie super atrakcyjnym daniem na Waszym wielkanocnym stole.

Tort kanapkowy
Tort kanapkowy

Smacznego!