Jeśli szukasz pysznego i niepowtarzalnego deseru, który zrobi wrażenie na gościach, to nasza tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym będzie idealnym wyborem.
Tutaj otrzymujesz idealne połączenie słodyczy czekoladowego, kruchego ciasta i kremu pomarańczowego. Słodycz czekolady i tropikalny smak pomarańczy to optymalna równowaga między dwoma zupełnie różnymi smakami. Zobacz jak zrobić to piękne i przepyszne ciasto, które z pewnością wzbudzi podziw wszystkich twoich przyjaciół.
Tartę czekoladową tradycyjnie robie na kruchym spodzie, jeśli nie macie czasu lub nie przepadacie za ciastami kruchymi to możecie przygotować ja na spodzie na bazie herbatników.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne kruche ciasta i tarty. Są to wypieki nie tylko słodkie, ale również i wytrawne propozycja na obiad. Musisz spróbować tarty z wiśniami, albo klasycznej, letniej propozycji tarty z budyniem i truskawkami.
Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym składniki
- 200 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 50g kakao
- 60 g cukru pudru
- 30 g smalcu, zimnego
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym składniki na krem
- 150 ml soki z 2 pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
Składniki na galaretkę pomarańczową
- 350 ml soku marchewkowe Kubuś
- 1 budyń waniliowy
- 1 galaretka pomarańczowa
- 100 ml soku pomarańczowego

Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym przepis
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokruszone masło i smalec oraz kakao. Następnie wszystkie składniki siekamy przy pomocy noża. Po chwili ciasto powinno przypominać kruszonkę i wtedy dodajemy do niego pozostałe składniki- wodę, szczyptę soli, cukier puder. Przy pomocy rąk wyrabiamy ciasto. Pod wpływem ciepła, masło zacznie się roztapiać, dzięki czemu wszystkie składniki się idealnie połaczą.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 35-40 minut. Po tym czasie znacznie prościej będzie nam rozwałkowywać ciasto. Musimy je rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Ciasto przekładamy na formę do pieczenia. Dno ciasta nakłuwamy, przykrywamy folią aluminiową, kładziemy obciążenie na folii i pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie z ciasta zdejmujemy obciążenie i folię, a następnie pieczemy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu kruchy spód zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu pomarańczowego tzw. oragne crud zaczynamy od sparzenia pomarańczy. Następnie z obu pomarańczy ścieramy skórkę, a ze środka wyciskamy sok. Do skórki pomarańczowej i soku dodajemy cukier, żółtka oraz jajka. Całość przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy. Na sam koniec dodajemy kawałki masła. Nie musimy ich już mieszać. Przelewamy masę do metalowej miski, takiej aby pasowała na rondelek, bo będziemy krem poddawali kąpieli wodnej.
Do 1/3 rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy, jak będzie się już gotowała, zmniejszamy ogień i wstawiamy na rondelek miskę. Mieszamy masę, aż zgęstnieje i będzie przypominać konsystencją budyń. Gotowy krem przeciskamy przez sitko, aby był gładki. Jeśli jest zbyt rzadki, to wstawiamy miskę z kremem znów na rondelek z gotującą się wodą i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Jak krem odrobinę przestygnie przekładamy go na wystudzoną tartę i wyrównujemy przy pomocy szpatułki, albo noża.
Jako polewa będzie galaretka zrobiona na bazie soku marchwiowego i soku pomarańczowego. Do rondelka wlewamy 350 ml soku marchwiowego i zagotowujemy. W soku pomarańczowym rozrabiamy budyń i wlewamy go do gotującego się soku marchwiowego. Mieszamy i gotujemy do uzyskania budyniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej galaretkę z torebki, energicznie mieszamy, aż rozpuści się w budyniu. Masę delikatnie studzimy i jeszcze niezastygniętą wylewamy na ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby krem i galaretka stężały.


Smacznego!