W diecie ukierunkowanej na redukcję tłuszczu, w szczególności w obrębie brzucha, nie może zabraknąć dużej ilości warzyw. Spożywanie koktajli warzywnych to bardzo wygodna i szybka opcja, aby w swoim jadłospisie uwzględnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Koktajle robię nawet kilka razy dziennie, zastępują mi podwieczorek czy kolację. Poniżej kilka prostych przepisów, które możecie wykorzystać w swojej diecie.

Warzywa z funkcją odchudzającą

W zasadzie spożywanie każdego warzywa daje pozytywne efekty, warto jednak zwrócić szczególną uwagę na kilka gatunków. Te, których powinniśmy używać w pierwszej kolejności, to warzywa zielone i liściaste, takie jak szpinak, sałata, rukola, jarmuż, seler naciowy czy kapusta chińska. Posiadają ogromne ilości błonnika oraz ważnych dla naszego organizmu minerałów i witamin.

Obejrzyj nasze filmy:

W zdrowych napojach nie może zabraknąć też buraka – prawdziwego bogactwa żelaza i witamin. Wprawdzie odchudzające koktajle nie powinny zawierać cukru, a co za tym idzie – owoców, jednak jedno jabłko, gruszka czy pomarańcza będą stanowić kwaśny i orzeźwiający akcent.

3 koktajle warzywne na płaski brzuch

  • Jeden z najprostszych przepisów na koktajl, który uwielbiam, zawiera szpinak oraz bazę cytrusową (sok z pomarańczy, cytryny, limonki). Tak jak wspominałem wcześniej, osoby z problemami cukrzycowymi oraz te, których ograniczają konkretne poziomy kaloryczne, powinny zrezygnować z owoców. Jeden taki koktajl dziennie jednak nie powinien zaszkodzić. Wszystkie składniki dokładnie łączymy w mikserze aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  • Druga propozycja to jarmuż w połączeniu z bananem i kiwi. Ten odżywczy koktajl w postaci gęstego, aksamitnego smoothie z powodzeniem może zastąpić nam kolacje lub słodki podwieczorek. Jest bardzo sycący, a jednocześnie doskonale przyspiesza metabolizm. Kiwi uzupełnia ważna dla naszego organizmu witaminę C, a zawarte w jarmużu minerały wzmacniają cały organizm.
  • Trzeci przepis to wytrawna propozycja dla prawdziwych fitożerców. Składa się z sałaty, ogórka oraz selera naciowego, z odrobiną soku cytrusowego. Produkcję koktajlu rozpoczynamy od dokładnego zmiksowania liści sałaty i selera, następnie dodajemy ogórek oraz troszkę soku z cytryny.

Zdrowe dodatki

Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia własnych połączeń smakowych. Do każdego koktajlu możemy z powodzeniem dodawać świeże zioła – koper, bazylię, tymianek, oregano, miętę, co doda im aromatu i doda wartości odżywczych.