Portale społecznościowe przepełnione są kolorowymi zdjęciami z wykorzystaniem nasion chia. Stosować je możemy w różny sposób dodając do deserów, koktajli, owsianki, musli, wypieków chleba, zup. Dosłownie do wszystkiego.

Po nasiona szałwii hiszpańskiej nie powinni przede wszystkim osoby, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Nasiona szałwii hiszpańskiej bogate są:

  1. kwasy omega-3, omega-6,
  2. kwas ALA,
  3. zawierają żelazo, cynk, magnez, wapń, fosforu, witaminę B1, E i B3
  4. źródłem białka oraz zawierają większą zawartość błonnika, który wspomaga układ trawienny

Jeszcze kilka lat temu nikt nie znał tego cudownego produktu. Dziś coraz częściej sięgają po niego diabetycy orz osoby, które maja problemy z utrzymaniem wagi.

Obejrzyj nasze filmy:

Nasiona chia w połączniu z woda tworzą zawiesinę podobną do siemienia lnianego, który po wypiciu pęcznieje w żołądku. W ten sposób rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, a my dostajemy zastrzyk dodatkowej energii, która jest nam potrzebna w tym zbieganym życiu. Ponadto chia wpływa pozytywnie na nasza pamięć, nadciśnienie i łagodzą objawy depresji.