Gotowanie na parze – porady dla początkujących

Gotowanie na parze – porady dla początkujących

Gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania posiłków, pozwalającą na zachowanie ogromnego bogactwa witamin i minerałów, które ulegają zniszczeniu podczas innych sposobów obróbki termicznej. Parowniki są bardzo proste w obsłudze, dzięki czemu nawet osoby początkujące poradzą sobie z przyrządzeniem smacznego i pożywnego dania przy ich pomocy.

Na co zwrócić uwagę podczas gotowania na parze?

Przygotowując się do gotowania na parze należy zastanowić się, jaki rodzaj parownika będzie najlepszy. Na rynku dostępne jest kilka rodzajów urządzeń, które umożliwiają przyrządzanie posiłków przy użyciu pary wodnej. Najprostsze i najpopularniejsze są klasyczne garnki do gotowania na parze, które stawia się bezpośrednio na palniku kuchenki gazowej lub płycie grzewczej. Rosnącą popularnością cieszą się parowary elektroniczne, które wyposażone są we wbudowany minutnik wyłączający urządzenie po ugotowaniu potrawy. Ostatnio w sklepach pojawiły się pochodzące z Azji parowniki bambusowe, które umieszcza się na garnku wypełnionym wrzącą wodą. Doskonale sprawdzą się do przygotowania dań kuchni azjatyckiej, jednak nie można w nich przygotować wszystkich potraw. Dla osób, które chciałby spróbować gotowania na parze, ale nie są przekonane czy ten sposób przyrządzania posiłków przypadnie im do gustu, dobrym rozwiązaniem będą metalowe sitka, które umieszczone w garnku pozwalają na ugotowania potrawy na parze.

Po wybraniu odpowiedniego urządzenia można przystąpić do gotowania. Podczas przyrządzania potraw na parze, ważne jest, aby pamiętać o odpowiedniej ilości wody – poziom wody nie może dotykać do dna sita, jednak zbyt mała jej ilość może doprowadzić do przypalenia garnka lub zniszczenia parowaru elektrycznego. Gotując na parze mięso warto zamarynować je kilka godzin wcześniej, aby potrawa przesiąkła smakiem przypraw. Przygotowując posiłek w parowniku wielopoziomowym należy pamiętać, że produkty znajdujące się w dolnym pojemniku będą gotowe szybciej od tych na górze, dlatego ułożenie składników ma ogromne znaczenie. Wspaniałym pomysłem jest dodanie do wody w garnku parowym świeżych ziół, które wzmocnią smak potrawy. Wodę można również zamienić na domowy bulion, co doda aromatu gotowanym na parze mięsom. Więcej praktycznych porad na temat tego jak gotować na parze można znaleźć w tym artykule na blogu Garneczki.

 

Artykuł sponsorowany, redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.