Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa, że nabiał jest bogaty w wapń i witaminy.

Czy warto zatem jeść nabiał?

Nabiał – wady spożywania

  1. Mleko zawiera laktozę, gdzie większość z nas nie toleruje laktozy do najczęstszych objawów zaliczamy wzdęcia, biegunki czy zaparcia
  2. ¾ mleka zawiera kazeinę osoby borykające się z chorobami autoimmunologicznymi często idzie w parze z nietolerancją na gluten. Można wykonać badania specjalistyczne dotyczące alergii pokarmowych na daną grupę produktów
  3. Mleko zawiera hormon wzrostu – przydatny naszym pociechom lecz u młodzieży wywołuje trądzik a u dorosłych przyspiesza proces starzenia

Nabiał – zalety spożywania

  1. Mleko o dużej zawartości tłuszczu bogate jest w witaminy A,D,E,K
  2. Niepasteryzowane mleko bogate są w baterie (prebiotyki)

Mleko krowie można zastąpić np. mlekiem kokosowym, migdałowym czy z orzechów nerkowca. Masło z kolei możemy zagapić olejem kokosowym lub ghee. Jogurty można również zrobić samemu z kokosów i migdałów.

Obejrzyj nasze filmy:

Wystarczy trochę chęci i zaangażowania.