Ale Meksyk - pyszna zupa meksykańska
Zupy

Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska

Kolejny fantastyczny przepis Madzi na pyszną zupę. Zupa meksykańska ze względu na składniki jaki zawiera jest bardzo pożywna, a zawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje nas w zimne wieczorne popołudnia.

Wykonanie wcale nie jest trudne, zresztą zobaczcie sami :)

Zupa meksykańska – składniki

  • puszkę kukurydzy
  • puszkę białej fasoli
  • puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli)
  • 3 duże cebule
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczkę chilli
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

 

Zupa meksykańska – przepis

  1. Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone.
  2. W dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli. Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie się miękka.
  3. Dodajemy 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i mamy gotową pyszną zupę meksykańską.

 

Jeśli ktoś lubi, można ją podać z startym żółtym serem.

IMG_0804

Moja zupka meksykańska była pyszna. Dziękuję Madziu :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.