Czekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w nadmiarze bywa zgubna dla naszej sylwetki i zębów, warto sięgać po nią od czasu do czasu. Wszystko za sprawą właściwości czekolady, która poprawia nastrój, dodaje energii, doskonale wpływa na cerę i znajduje przy tym szerokie zastosowanie w kuchni. Dowiedz się więcej o walorach tego cudownego produktu!

Czekolada poprawia humor

Podczas jedzenia czekolady w naszym organizmie wzrasta poziom serotoniny – hormonu szczęścia oraz endorfin, które działają pobudzająco. To sprawia, że czekolada stanowi doskonałą broń w walce z depresją i chorobami układu nerwowego. Już kilka kostek czekolady może sprawić, że łatwiej poradzisz sobie ze stresem i zauważysz poprawę nastroju, porównywaną przez niektórych ze stanem zakochania.

Czekolada dodaje energii

Czekolada to źródło sporej dawki energii. W jednej tabliczce można znajdować się nawet 600 kalorii, a to oznacza, że po jej zjedzeniu czujemy natychmiastowy przypływ sił i motywację do działania. Choćby z tego powodu czekolada stanowi idealny produkt dla osób podejmujących wzmożony wysiłek fizyczny. Warto pamiętać, że czekolada wspomaga też pracę serca i chroni przed udarem mózgu.

Czekolada dobrze wpływa na skórę

Nie od dziś znane jest także oczyszczające działanie czekolady. Wiele kosmetyków zawiera wyciąg z ziaren kakaowca, który skutecznie usuwa toksyny ze skóry i sprawia, że staje się ona doskonale nawilżona, delikatna i miękka. Świetnym domowym zabiegiem jest krem czekoladowy na twarz, który wykonasz łącząc ze sobą posiekaną czekoladę i ulubiony olejek. Ze względu na zawarte w czekoladzie flawonoidy, maseczka chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Czekolada kształtuje odporność

Jedną z głównych zalet czekolady jest pobudzanie krążenia krwi. Im szybciej ta pulsuje w żyłach, tym nasz organizm jest lepiej dotleniony. To z kolei przekłada się bezpośrednio na większą odporność względem bakterii i wirusów. Jeśli złapiesz infekcję, czekolada pomoże ci też szybciej się z nią uporać.

Czekolada zapobiega nowotworom

Flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, świetnie radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za rozwój stanów zapalnych i procesy starzenia. Jak wykazały badania, że zawarte w kakao procyjanidyny tworzą barierę przed kancerogenami, zaś błonnik zmniejsza ryzyko zachorowania na raka odbytu.

Czekolada i jej zastosowanie w kuchni

Nie możemy nie wspomnieć o walorach kulinarnych czekolady. Deserowa, jak wskazuje sama nazwa, znajduje szerokie zastosowanie w przygotowywaniu deserów. Stanowi ona świetną bazę dla różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, lodów, puddingów i nie tylko. Krem czekoladowy to jeden z najbardziej cenionych sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie czekolady z mniej oczywistymi składnikami, takimi jak mięso, owoce morza czy zupa.