Pizza z płatków owsianych jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, chwilę odczekać, a następnie uformować ciasto na kształt pizzy.
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Pizza z płatków owsianych może być doskonałym wyborem dla osób, które chcą zredukować ilość węglowodanów i kalorii w swojej diecie, a jednocześnie cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania. Jest to również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują glutenu lub chcą zrezygnować z produktów zbożowych.
Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, białka i węglowodanów złożonych, co czyni je dobrym wyborem dla osób chcących zwiększyć ilość wartości odżywczych w swojej diecie. Ponadto, płatki owsiane są niskowęglowodanowe i niskokaloryczne, co czyni je idealnym składnikiem dla osób, które chcą zredukować ilość węglowodanów i kalorii w swojej diecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Warto jednak pamiętać, że pizza z płatków owsianych nie będzie miała takiego samego smaku i konsystencji jak tradycyjna pizza z ciasta pszenicznego. Jednak z pewnością jest to warta spróbowania. Powiem szczerze, że mnie jej smak bardzo pozytywnie zaskoczył. Pizzę możecie przygotować z dowolnymi, ulubionymi składnikami, jak zrobiłem wersję z szynką parmeńską, pomidorkami i rukolą – pizza prosciutto crudo e rucola.
Podana liczba jest na dużą, okrągłą pizzę bez glutenu o średnicy 32 cm.
Jeśli szukacie innych przepisów na pyszne pizzę, to znajdziecie je u mnie na blogu. Spróbujcie przygotować szybką pizza na jogurcie naturalnym, a także zobaczcie jak przygotować ciasto na pizzę w wersji klasycznej.
Pizza z płatków owsianych składniki
- 1,5 szklanki Mix Uniwersalny Incola + trochę do podsypania
- 1/3 szklanki płatków owsianych Incola
- 1 łyżeczka drożdży instant
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki oreagano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 150 ml ciepłej wody
Pizza z płatków owsianych dodatki
- 7 plastrów szynki parmeńskiej
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1,5 kulki mozzarelli
- 1-2 garście rukoli
- 75 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
Pizza z płatków owsianych przepis
Do miseczki wsypujemy mix uniwersalny, dodajemy płatki owsiane, drożdże, bazylię, oregano, szczyptę soli i cukru. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie dolewamy ciepłą wodę i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w misce do wyrośnięcia. Ciasto powinno powinno leżeć w ciepłym miejscu przez około 45 minut.
Kiedy ciasto rośnie (ale uprzedzam, że nie będzie ono rosło tak bardzo, jak klasyczne ciasto na pizzę, ono tylko delikatnie wyrośnie) przygotowujemy sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. W ten sposób odparuje nam nadmiar wody. Odstawiam do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C, ja nagrzewam go wraz z blachą na której będę piekł pizzę, tak aby spód od razu dostał wysoką temperaturę.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, a następnie przenosimy na papier do pieczenia podsypany dodatkowo mixem uniwersalnym. Pizzę smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym i układamy na wierzchu plasterki pokrojonej mozzarelli.
Pizzę przenosimy na gorącą blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 12 minut. Musicie kontrolować czas pieczenia i sprawdzać czy boki się podpiekły, a a ser roztopił i zrobił się ciągnący.
Pizzę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 2 minuty. W tym czasie sos już odrobinę zgęstnieje, a ser nie będzie się aż tak mocno rozpływał.
Na wierzchu układamy plasterki szynki parmeńskiej, następnie kładziemy rukolę i na wierzchu układamy umyte, osuszone i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowaną pizzę z płatkami owsianymi, szynką parmeńską i rukolą możemy podać z dodatkiem oliwy. Smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego!
Nie wygląda, jakby była z płatków owsianych. Super przepis!