Sałatka z truskawkami i kabanosem to pomysł na wytrawną wersję pysznej sałatki z truskawkami i fetą. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a połączenie poszczególnych składników bardzo nieoczywiste. Ale jak zobaczycie sami, całość idealnie się komponuje.
Sałatki z truskawkami są jednymi z najchętniej wybieranych dań w okresie letnim. To delikatne owoce, które w połączeniu z warzywami i mięsem dają niepowtarzalny smak. Dziś chcemy przedstawić przepis na sałatkę z truskawkami i kabanosem, która z pewnością skradnie serca wielu miłośników oryginalnych, powiewających świeżością dań.
Sałatka z truskawkami i kabanosem to smaczne, pożywne i lekkie połączenie, idealne na letni obiad lub kolację. Piękna, kolorowa i pełna witamin sałatka z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale też dorosłym, którzy dbają o swoje zdrowie.
Sałatka z truskawkami i rukolą ma wiele korzyści dla zdrowia. Truskawki są źródłem witaminy C, kiwi, które neutralizuje szkodliwe wolne rodniki oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Rukola to źródło kwasów Omega-3 oraz innych witamin i składników mineralnych. Podobnie jak sałata lodowa, lekka i orzeźwiająca, a przy tym niskokaloryczna.
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na pyszne, lekkie sałatki na ciepłe dni. Wśród sałatek znajdziesz między innymi przepis na sałatkę z arbuzem i rukolą, czy letnią propozycję na sałatkę z kuskusem i kaparami.
Sałatka z truskawkami i kabanosem składniki
- 2 szklanki rukoli
- 150g sera feta
- 75 g kabanosa
- 1 szklanka truskawek
- 7 pomidorków koktajlowych
- 10-11 oliwek
- 4 łyżki oliwy

Sałatka z truskawkami i kabanosem przepis
Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy na sitku. W sklepach można kupić opakowanie rukoli już umytej, więc nie będziecie musieli jej myć. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie kroimy na połówki, a jak macie większe truskawki to na ćwiartki.

Ja do sałatki używam bardzo cienkich kabanosów, więc kroję je na paseczki o długości 1 cm. Ser feta kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na połówki. Oliwki po wyjęciu z zalewy kroimy w plasterki.
Do miski wkładamy rukolę, pokrojonego kabanosa oraz truskawki. Dodajemy pomidorki koktajlowe, oliwki i ser feta. Całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek i mieszamy. Sałatkę musimy wymieszać bardzo delikatnie, aby ser feta za bardzo się nie rozpadł. Sałatkę wykładamy na talerze.
Podsumowując, sałatka z truskawkami i kabanosem to wspaniałe danie dla każdego, kto kocha oryginalne smaki, aromaty i kolory potraw. Dzięki prostemu przepisowi i łatwo dostępnym składnikom, sałatka ta może stać się doskonałym uzupełnieniem letniego menu, zachęcamy Państwa do spróbowania i delektowania się tym niepowtarzalnym przyjemnym smakiem.


Smacznego!