Sałatka z truskawkami i szpinakiem to idealna propozycja na letnie dni. To pyszne danie, które świetnie sprawdza się jako lekki obiad lub sałatka na kolację. Kombinacja słodkich truskawek, orzeźwiających liści szpinaku oraz chrupiących orzechów tworzy smaczny i pożywny posiłek.
Sałatka z truskawkami i szpinakiem to bogate źródło witamin i składników odżywczych, takich jak witaminy C, E i K, beta-karoten, foliany oraz żelazo, magnez i potas. Orzechy włoskie z kolei dostarczą cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
Ta sałatka to idealny sposób na to, aby w prosty sposób wzbogacić swoją dietę o warzywa i owoce, a jednocześnie cieszyć się pysznym smakiem. Można ją podać jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb, albo jako samodzielne danie na lekką kolację. To wspaniałe danie dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia i lubią połączenia smaków słodkiego i orzeźwiającego.
Poszukujesz pysznego i zdrowego przepisu na sałatkę, która świetnie sprawdzi się na letniej kolacji? Polecam sałatkę z truskawkami i szpinakiem. To połączenie słodkich truskawek, orzeźwiającego szpinaku i chrupiących orzechów włoskich sprawia, że danie to nie tylko smakuję wyśmienicie, ale również dostarcza organizmowi liczne składniki odżywcze.
Na moim blogu znajdziesz również przepisy na inne smaczne, letnie sałatki. Wśród tych sałatek na pewno jest sałatka z selera naciowego, czy połączenie idealnie słodkiego, soczystego arbuza z delikatnie ostrzejszą rukolą. To połączenie tworzy pyszną sałatkę z arbuzem i rukolą.
Sałatka z truskawkami i szpinakiem składniki
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku
- 1 szklanka truskawek
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sałatka z truskawkami i szpinakiem przepis
Na początek umyj i odsącz liście szpinaku na sitku. Muszą być całkowicie suche, zanim dodamy je do sałatki.
Truskawki również umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie przekrój je na pół i wytnij z nich szypułkę. Jeśli macie duże truskawki to możecie je przekroić na ćwiartki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. A ser mozzarella kroimy w kostkę. Kostka powinna być mniej więcej równej wielkości.
Przejdź do przygotowania sosu. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz w niewielkiej miseczce.
Do dużej miski wkładamy osuszony szpinak, pokrojone truskawki, uprażone płatki migdałów i pokrojoną mozzarellę. Następnie całość skrapiamy przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na 15 minut, aby wszystkie smaki się idealnie połączyły. Przed samym podaniem, możemy ją polać odrobiną sosu balsamicznego, aby jeszcze bardziej podkręcić smak i dodać walorów wizualnych.

Smacznego!