Garnki ze stali nierdzewnej - czy warto mieć je w kuchni?
Sprzęt agd

Garnki ze stali nierdzewnej – czy warto mieć je w kuchni?

Garnki to w kuchni absolutna podstawa. Gdyby nie one, nie mielibyśmy w końcu w czym przygotowywać najróżniejszych pyszności. Jaki zestaw garnków jest jednak najlepszy do kuchni? Czy stal nierdzewna może konkurować z ceramiką lub kamieniem? Jakie są jej zalety?

  1. Stal nierdzewna dla każdej kuchni
  2. Łatwość utrzymania w czystości
  3. Idealne do budżetowego wyposażenia kuchni
  4. Zakup na lata

Stal nierdzewna dla każdej kuchni

Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo praktyczne. Mogą być zarówno dość ciężkie, jak i bardzo lekkie, co ułatwia nam wybór zestawu odpowiadającego naszym potrzebom. Do tego wiele z nich posiada również ferromagnetyczne dno, dzięki czemu można je stosować zarówno do gotowania na klasycznej kuchence gazowej, płycie gazowej oraz płycie indukcyjnej. Kwestia odpowiedniego dna jest szczególnie istotna w tym ostatnim przypadku, ponieważ  jeżeli garnek nie będzie ferromagnetyczny, pole grzewcze na płycie po prostu nie wykryje, że coś na nim postawiliśmy i nie podgrzeje potrawy.

Ponadto stal jest materiałem o dobrym przewodnictwie cieplnym, w związku z czym korzystanie z garnków wykonanych z tego metalu pozwala nam na zaoszczędzenie czasu przy okazji gotowania. Jest to szczególnie użyteczne w sytuacji, gdy żyjemy dość intensywnie i nie chcemy poświęcać wiele czasu na siedzenie w kuchni.

Łatwość utrzymania w czystości

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej mają gładką, jednolitą powierzchnię. Dzięki temu potrawy dość słabo przywierają do ich powierzchni, a nawet jeżeli już uda nam się coś przypiec, usunięcie zabrudzenia jest banalne. Nie musimy martwić się o porysowanie powierzchni, jak na przykład w przypadku naczyń ceramicznych, z powłoką teflonową czy kamienną. Wystarczy, że użyjemy do zmywania drucianej gąbki i delikatnie przejedziemy po wnętrzu garnka czy rondla, a bez problemu pozbędziemy się każdego zabrudzenia i jednocześnie nie zniszczymy powierzchni.

Faktem jest, że na stali nierdzewnej mogą pojawiać się białe plamki, jeżeli podczas przygotowywania ziemniaków, ryżu czy makaronów sypiemy sól do wody zanim ta się zagotuje. Można jednak łatwo je usunąć w dokładnie taki sam sposób, jak inne zabrudzenia, a ich obecność w żaden sposób nie wpływa na jakość gotowania.

Idealne do budżetowego wyposażenia kuchni

Inną dużą zaletą zestawów garnków ze stali jest ich cena. Zazwyczaj naczynia ceramiczne lub z powłoką z teflonu są drogie, szczególnie jeżeli chcemy kupić komplet. Tymczasem najprostszy zestaw ze stali nierdzewnej będzie nie tylko ekonomicznym rozwiązaniem, ale również bardzo łatwo będziemy w stanie rozbudować go o kolejne elementy. Jest tak dlatego, że wiele garnków tego typu ma po prostu bardzo prosty wygląd, dzięki czemu dobieranie ich nawet pomiędzy różnymi markami i kompletami nie rzuca się tak bardzo w oczy. Dzięki temu możemy mieć bardzo rozbudowane wyposażanie kuchni, wyglądające efektownie i jednolicie, a przy okazji nie zapłacimy za to majątku.

Zakup na lata

Kolejną zaletą garnków i innych kuchennych akcesoriów wykonanych ze stali nierdzewnej jest solidność. O ile nie wybierzemy najtańszych dostępnych na rynku zestawów, takie wyposażenie posłuży nam przez lata, a co najważniejsze – przez cały czas będzie wyglądać tak samo dobrze. Jest to duży plus w sytuacji, gdy nie lubimy kupować wielu rzeczy i wyznajemy zasadę wybierania produktów trwałych zamiast tylko ładnych lub modnych. Komplet garnków ze stali nierdzewnej będzie więc idealnym rozwiązaniem dla kuchni osoby kierującej się w życiu zasadami „minimum waste” oraz zrównoważonych zakupów.

Materiał partnera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.