Risotto z zielonym groszkiem

Risotto z zielonym groszkiem

Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe, więc nie będziemy mieli później dużo naczyń do zmywania :) Danie jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach.

Risotto będzie podane z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem.

Do przygotowania tej potrawy możecie użyć zwykłego białego ryżu, jednak ja osobiście polecam Wam specjalny ryż do risotto – po ugotowaniu będzie znacznie bardziej kleisty i nada właściwego charaktery naszej potrawie.

Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na risotto (na 3 porcje)

  • 250g ryżu do risotto
  • 1 mała cebula
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 20g parmezanu
  • puszka zielonego groszku (może być mrożony)

Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na pesto

  • 2 spore garści bazylii
  • garść pestek dyni
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 20 g parmezanu

Risotto z zielonym groszkiem i pesto – przepis na pesto

Przygotowanie pesto jest niezwykle proste. Wystarczy wszystkie składniki dodać do blendera i dokładnie blendujemy.

Risotto z zielonym groszkiem i pesto – przepis na risotto

Na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ryż i smażymy go przez dosłownie przez 1 minutę. Podlewamy połową bulionu i gotujemy aż cały bulion będzie wchłonięty. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego bulionu.

Następnie dodajemy zielony groszek i całość razem podsmażamy przez chwilę. Patelnię zdejmujemy z ognia i mieszamy z przygotowanym wcześniej pesto.

Risotto podajemy posypane odrobiną parmezanu.

Risotto z zielonym groszkiem

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.