Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem.
Lista składników oraz przepis znajdują się poniżej…
Składniki
- makaron tagliatelle
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- sól
Makaron z pomidorkami i parmezanem – przepis
- Makaron tagliatelle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
- Czosnek drobno kroimy i rozcieramy z odrobiną soli.
- Na patelnię dodajemy odrobine oliwy, dosłownie chwilę smażymy czosnek, tak aby oliwa nabrała aromatu, a następnie mieszamy w oliwie makaron.
- Makaron przekładamy na talerze, układamy połówki pomidorków, listki świeżej bazylii oraz kawałki parmezanu. Jeśli nie macie specjalnego noża do sera, możecie podobny efekt uzyskać przy pomocy łyżki.
Smacznego!