Makaron z pomidorkami i parmezanem

Makaron z pomidorkami i parmezanem

Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem.

Lista składników oraz przepis znajdują się poniżej…

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • sól

Makaron z pomidorkami i parmezanem – przepis

  1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
  3. Czosnek drobno kroimy i rozcieramy z odrobiną soli.
  4. Na patelnię dodajemy odrobine oliwy, dosłownie chwilę smażymy czosnek, tak aby oliwa nabrała aromatu, a następnie mieszamy w oliwie makaron.
  5. Makaron przekładamy na talerze, układamy połówki pomidorków, listki świeżej bazylii oraz kawałki parmezanu. Jeśli nie macie specjalnego noża do sera, możecie podobny efekt uzyskać przy pomocy łyżki.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.