Kmin rzymski – właściwości zdrowotne

Kmin rzymski - właściwości zdrowotne

W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których wie mało, a co gorsza, niektórych z nich nie wie nawet do czego można używać.

Jeśli w naszych kuchennych zbiorach znajduję się również kmin rzymski, to warto dowiedzieć się jakie są właściwości kminu.

Kmin rzymski – właściwości zdrowotne

Kmin rzymski inaczej kumin, jest fantastycznym źródłem żelaza, dzięki czemu zapobiega oraz wspomaga w leczeniu anemii. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy A i C. Obniża poziom złego cholesterolu, a zwiększa poziom dobrego.

Wspomaga także układ trawienny i łagodzi ich zaburzenia. Obniża także poziom cukru we krwi. Działa jako środek wykrztuśny, w postaci olejków eterycznych i środków dezynfekujących, poleca się go w stanach zapalnych dróg oddechowych, a także w astmie.

Stosowanie olejków eterycznych z kuminu, zmniejsza częstotliwość występowania napadów padaczkowych. Zapobiega występowaniu licznych infekcji mikrobiologicznych i grzybiczych skóry.
Właściwości zdrowotne kminu to nie wszystko.

Kmin rzymski jako przyprawa w kuchni

Jest stosowany w kuchni jako przyprawa do dań. Występuję w ziarenkach lub zmielonej formie. Jest aromatyczny i pikantny, posiada nieco gorzki smak. Używany najczęściej do mięs, zup, ryb i gulaszów. Sprawdza się w połączeniu z warzywami strączkowymi, kapustą kiszona oraz jako dodatek do ryżu i kasz.

Niekiedy bywa tak, że jesteśmy nieświadomi tego, ile dobra może płynąć z dobrze wykorzystanych produktów, o których często nie mamy zielonego pojęcia. Dzięki poszerzaniu swojej wiedzy, możemy codziennie serwować naszej rodzinie prawdziwe zdrowie na talerzu i zadbać zawczasu o to, co może nastąpić w przyszłości.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.