Nie każdy z nas potrafi całkowicie odmówić sobie słodkości. Nie ważne czy jesteśmy na diecie zdrowotnej, odchudzającej, czy po prostu ograniczamy spożycie słodyczy i cukru, to co najmniej pożyteczne dla naszego organizmu jest zarazem najbardziej kuszące.

Podstawowe błędy

Niestety mieszanina białej mąki cukru i masła w różnych wersjach nie powinna gościć w żadnym zdrowym menu. Na szczęście mamy sporo alternatyw, wystarczy inaczej spojrzeć na to, co słodkie.

Nie musimy od razu sięgać po słodziki i produkty typu light, wystarczy zastosować się do kilku poniższych wskazówek, aby zaspokoić nasz głód na „coś”, a przy okazji aby to „coś” było zdrowe i naturalne.

Owoce w deserach

Do wyboru mamy wiele różnych „słodkości”. Pierwszym, co powinniśmy wybierać są owoce. Zawierają one enzymy, dużo witamin i błonnik. Jeśli nie traktujemy ich jako pożywienia na co dzień, to nie przeszkodzą nam w diecie, a na pewno będą zdrowsze od grzeszku w postaci ciastka, czy lodów. Jeśli mamy czas i ochotę możemy robić z nich najróżniejsze koktajle i smoothies, które są przy okazji bardzo sycące i mogą swobodnie zastąpić któryś z posiłków.

Miód w deserach

Jeśli już musimy dosładzać deser to używajmy do tego miodu. Pamiętajmy jednak, ze miód zachowuje swoje właściwości zdrowotne tylko, jeśli nie zostanie zagotowany lub upieczony. Dodajemy go zawsze do pokarmu ciepłego lub w temperaturze pokojowej. Miód podgrzany do blisko 100° C lub ponad, na pewno spełni funkcję słodzenia, ale utraci wszystko, co w nim cenne.

Jaką mąkę wybrać do pieczenia ciast?

Jeśli koniecznie marzą nam się wypieki, to po pierwsze zastąpmy białą mąkę mąkami pełnoziarnistymi, razowymi, lub mąkami z orzechów. Obniży to indeks glikemiczny deseru, a także, w przypadku orzechów, pozwoli zmniejszyć ilość tłuszczu dodanego do ciasta. Dodatkowo podniesie to walory smakowe wypieku.

Dobrym dodatkiem do wypieków są też płatki owsiane, otręby, siemię lniane i wszelkie ziarna.

Ciasta bez tłuszczu

Tłuszcz w cieście można  wyeliminować piekąc biszkopty lub ciasta bez tłuszczu.