Jeśli chcemy usprawnić funkcjonowanie naszego ciała, to możemy, po rozważnym przeanalizowaniu, zdecydować się na zastosowanie diety oczyszczającej. Jadłospis przewidziany w tego typu dietach jest często dość restrykcyjny i ograniczony. Jest tak dlatego, że często właśnie codzienne produkty, które zjadamy, szczególnie te wysoko przetworzone, odkładają się w postaci niekorzystnych substancji.
Radą na to jest zatem wprowadzenie, czasowe, do organizmu produktów odtruwających. Dieta taka może oczyszczać jakiś konkretny narząd i usprawniać jego funkcjonowanie. Może też służyć ogólnemu usunięciu z organizmu zanieczyszczeń w postaci toksyn i złogów.
Są też różne sposoby na oczyszczanie, wprowadzane nie jako okresowa, odrębna dieta, ale jako codzienny dodatek do naszego zwykłego sposobu odżywiania. Takimi sposobami są np. picie codziennie szklanki specjalnego koktajlu, np. składającego się z jabłka i buraka itp.
Diety oczyszczające – nie dla każdego
Żeby zastosować dietę oczyszczającą należy być niestety bezwzględnie zdrowym, tzn. nie cierpieć na żadne przewlekłe choroby zaburzające już same w sobie funkcjonowanie naszego organizmu i często wymagające dodatkowej profilaktyki dietetycznej. Dlatego przed zastosowaniem diety oczyszczającej należy poradzić się specjalisty lub upewnić się, że nie ma przeciwwskazań do jej wprowadzenia. Głównymi czynnikami wykluczającymi odtruwanie są choroby nerek, przeziębienie czy choroby autoimmunologiczne.
Diety oczyszczające – główne produkty
Za najprostszy sposób na pozbycie się toksyn jest wypijanie codziennie odpowiedniej ilości wody, która pozwala prawidłowo funkcjonować nerkom i dzięki temu pozbywać się nadmiaru szkodliwych substancji.
Do produktów uznawanych za pomocne w detoksie należą przede wszystkim surowe warzywa i owoce, z uwagi na zawartość naturalnych enzymów biorących udział w trawieniu w naszym organizmie. Kolejnym są napary z ziół, te jednak należy stosować z głową i upewnić się, że możemy je przyjmować, często bowiem konkretne z nich są odradzane poszczególnym grupom osób.
Szkodliwe dla organizmu są nie tylko toksyny, ale też drobnoustroje, które często są właśnie „producentami” niechcianych substancji w naszym ciele. Dlatego oprócz jedzenia i picia produktów odtruwających jak cytryny, buraki, seler, jabłka, zielona herbata i napary ziołowe, można dołączyć produkty stanowiące naturalne antybiotyki w rodzaju przypraw (główna to cynamon), miodu czy ziół (tymianek, bazylia, rozmaryn).
Coraz popularniejszą grupą produktów są także tzw. superfoods, które mają wyjątkowo korzystnie wpłynąć na nasze ciało, a są to często dobrze znane nam z codziennej diety produkty, takie jak brokuły, jagody czy pietruszka.