Chyba jedno z prostszych dań jakie można przygotować :) Ale nie chodzi o samą jego prostotę, a raczej o jego wyjątkowy smak jaki nadaje por. Kurczak duszony w porach to jedno z ciekawszych dań jakie udało nam się przygotować :)
Lista na zakupy i przepis jest poniżej…
Kurczak duszony w porach – składniki:
- 1 duży por
- 1 pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Kurczak duszony w porach – przepis:
- Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cieniutkie półplasterki.
- Na odrobinie oleju podsmażamy pora, a następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
- Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Podczas duszenia doprawiamy kurczaka i pora odrobiną soli i pieprzu.
Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną czy chociażby ryżem.
Obejrzyj nasze filmy:
W mojej wersji zamiast kurczaka występuje tofu. Też świetnie smakuje! Dzięki za przepis.
genialny pomysl z tofu