Muffinki bananowe to szybki, smaczny deser, który znika ze stołu w kilka chwil. Jest to jeden z tych deserów, któremu żadne dziecko się nie oprze. Babeczki są chrupiące z zewnątrz i bardzo wilgotne w środku. Słodycz tego całego deseru jest zawarta w bananach. Więc jest to naturalny cukier.

Dlaczego warto przygotować muffiny bananowe?

Muffinki bananowe to jeden z moich ulubionych przepis na zdrowy deser. Babeczki bananowe przygotowujemy praktycznie z takiego samego przepisu na ciasto co chlebek bananowy. Tak więc przepis na muffinki bananowe jest prosty i szybki w przygotowaniu. Babeczki bananowe możecie upiec w wersji klasycznej bez dodatków, jednak ze względu na dzieci bardzo często robię muffinki bananowe z czekoladą.

Czekolada i banany to połączenie idealne, więc muffinki bananowe z czekoladą będą pysznym pomysłem na deser. Babeczki bananowe przygotowuję zawsze kiedy zostały mi dojrzałe banany. Jest to obowiązkowa propozycja na każdym przyjęciu.

Muffinki bananowe to deser idealny dla dzieci. Babeczki znikają ze stołu chwilę po przygotowaniu, a jeśli dodacie do środka kawałki czekolady to w kilka minut ich nie będzie.

Jak przygotować babeczki bananowe?

Babeczki bananowe przygotowujemy jak klasyczne muffiny. Potrzebujemy dwóch misek – w jednej z nich będziemy łączyć składniki mokre, natomiast w drugiej suche. Następnie łączymy wszystko razem i przygotowane ciasto wykładamy do papilotek.

Deser przygotujecie w 30 minut, chyba że znajdziecie w domu małych pomocników, którzy chcą pomagać:) U mnie na blogu znajdziecie również pomysły na inne proste i szybkie w przygotowaniu desery – tort czekoladowy z masą czekoladową czy błyskawiczny sernik na herbatnikach.

Muffinki bananowe
Muffinki bananowe

Muffinki bananowe składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 80g cukru
  • 200g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

Najlepiej aby wykorzystać w tym przepisie dojrzałe banany. Im bardziej tym lepiej.

Muffinki bananowe przepis

Jak w klasycznych muffinach potrzebujemy dwie miski. W jednej będziemy mieszali suche składniki, a w drugiej mokre. Tak więc zaczynamy od przesiania do pierwszej miski mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cynamon, cukier i przy pomocy łyżki wszystko mieszamy.

W drugiej misce, widelcem rozgniatamy banany. Muffinki bananowe najlepiej jest przygotować z bardzo dojrzałych bananów. Nie należy się bać tego, że będą brązowe czy czarne. Takie banany najlepiej się rozgniata i dzięki temu smak bananów jest wyczuwalny w całej babeczce.

Następnie do składników dodajemy olej i mleko. Mieszamy i dodajemy suche składniki. Przy pomocy łyżki mieszamy wszystko do połączenia się składników i nakładamy do papilotek do muffinek. Powinniśmy napełnić mniej więcej 3/4 papilotki bo muffinki jeszcze urosną.

Babeczki bananowe
Babeczki przed pieczeniem

Pieczemy je przez 25 minut w temperaturze 170 st. C, ale bardzo ważne z termoobiegiem!

Babeczki bananowe
Babeczki bananowe

Smacznego!