
Pudding chia z musem malinowym
Pudding chia z musem malinowym to pomysł na słodki deser, albo zdrowe, bardzo pożywne śniadanie. Jeśli jednak chcemy zjeść go na śniadanie, to musimy przygotować go wieczorem dnia wcześniejszego. Pudding przed podaniem musi stać przynajmniej 2-3 godziny w lodówce.
Przepis na Chia z musem z mango
Składniki
- 2 łyżki ziaren szałwii hiszpańskiej (chia)
- 100 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego
Składniki na mus malinowy
- 2 łyżki miodu
- 100g mrożonych malin
- 50 ml mleka migdałowego
Pudding chia z musem malinowym – przepis
Do słoika dodajemy wszystkie składniki na pudding – chia, syrop klonowy, mleko, wanilię. Słoik zakręcamy i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut. Znów mieszamy, odstawiamy na kolejne 10 minut i przelewamy do pucharków albo szklaneczek. Wstawiamy go do lodówki na min. 2-3 godziny.
Maliny wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę się rozpuszczą. Dodajemy miód, mleko i blendujemy. Układamy mus z malin na nasionach chia.

Smacznego!