Śniadanie mistrza - omlet z cukinią i pomidorami
Śniadania

Śniadanie mistrza – omlet z cukinią i pomidorami

Omlet z cukinią i pomidorami to pomysł na pyszne i bardzo pożywne śniadanie. Tak przygotowany omlet jest znacznie mniej kaloryczny niż klasyczny omlet z szynką, boczkiem czy chociażby kiełbasą.

Omlet z cukinią jest znacznie lżejszy w konsystencji i znacznie zdrowszy. Omlet ten pomożemy przygotować na wiele sposób. Wystarczy delikatnie zmodyfikować przyprawy, albo dodać coś nowego jeśli chodzi o składniki.

Omlet z pomidorami i cukinią to można powiedzieć bomba witaminowa, jest pełny zdrowych składników odżywczych i witamin.

Co ciekawe ten omlet możecie przygotować na bazie całych jajek, ja właśnie taki dziś przygotuję, na samych żótkach, albo bez jajek.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepisy na pyszne klasyczne omlety – omlet z papryką i szynką, albo coś bardziej wyszukanego, czy mieliście okazję wcześniej spróbować chociażby omlet cesarski, jeśli nie to polecam.

Omlet z cukinią i pomidorami składniki

  • niewielka cukinia
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • dowolne kiełki

Omlet z cukinią i pomidorami przepis

Na patelnię dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Cukinię kroimy w plasterki, mniej więcej o grubości 6 mm. Cukinię układamy na patelni i przez dosłownie chwilę podsmażamy z obu stron.

Pomidora kroimy w kostkę. Jeśli jest bardzo wodnisty wykrawamy nadmiar gniazda nasiennego. Pomidora układamy na cukinii i obok niej. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W misce przy pomocy widelca roztrzepujemy jajka. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię. Staramy się polewać masą jajeczną cukinię. Na wierzchu układamy kiełki., przykrywamy patelnię. Omlet z cukinią i pomidorami smażymy do czasu aż jajka się zetną. Wtedy odlewamy z patelni nadmiar soku, który powstał ze smażenia pomidorów i przekładamy omlet z cukinią na talerz.

Jeśli lubcie eksperymenty, to możecie do masy jajecznej dodać odrobinę swoich ulubionych ziół, na przykład zioła prowansalskie, albo odrobinę oregano i majeranku. To danie daje Wam pole do eksperymentowania i próbowania nowych smaków.

Na wierzchu możemy położyć jeszcze odrobinę świeżych kiełek. Dla tych co lubią, można podać omlet z odrobiną domowego ketchupu.

Śniadanie mistrza - omlet z cukinią i pomidorami
Śniadanie mistrza – omlet z cukinią i pomidorami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze