Omlet cesarski to przepis, które swoje korzenie ma w kuchni austriackiej, to jeden z najlepszych przepisów na pyszne śniadanie. Tak na prawdę do przygotowany na słodko, gruby naleśnik, porwany na kawałki podczas smażenia.

Najczęściej podawany na śniadanie, albo słodki podwieczorek. Można go podać z owocami, cukrem pudrem, albo tak jak najbardziej lubicie.

Omlet cesarza podawany jest na słodko w towarzystwie musu jabłkowego, rodzynek lub powideł śliwkowych.

Jest to bardzo specyficzne połączenie smaków, więc nie każdy może je lubić, ja również należę do tych osób.

Przepis na śniadanie: Domowy omlet z papryką i szynką

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • dodatki: owoce, cukier puder
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • szczypta soli

Najlepiej byłoby aby przed przygotowaniem tego omletu wyjąć składniki z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.

Omlet cesarski [PRZEPIS]

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem przy pomocy rózgi. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę i całość mieszamy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy jajecznej z mąką przy pomocy szpatułki. Delikatnie mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy masę jajeczną. Omlet smażymy na średnim ogniu około 1,5 minuty. Następnie wstawiamy go do piekarnikach nagrzanego do 180 st. C. na około 10 minut.

Przepis na pyszne śniadanie: Puszyste pancakes

Po wyjęciu omlet odwracamy i smażymy jeszcze go przez 3 minuty. W tym czasie przy pomocy szpatułki dzielimy na mniejsze kawałki. Można go porwać również przy pomocy widelca.

Omlet przekładamy na talerz i możemy posypać go cukrem pudrem i podać z owocami.

Omlet cesarski
Omlet cesarski

Smacznego!