Wszyscy lubią kuchnię włoską, a przede wszystkim pizze. Najlepiej smakuje we Włoszech, ale domowa pizza wcale nie musi być gorsza od tej z Półwyspu Apenińskiego.

Dziś pokażemy przepis na pizze z kurczakiem z dużą liczbą składników, która doskonale wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Pizza z kurczakiem- składniki

  • 1/2 kg mąki
  • drożdże
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • woda mineralna

Pizza z kurczakiem- dodatki

  • przecier pomidorowy
  • kukurydza
  • pieczarki
  • cebula
  • kurczak
  • papryka
  • pieczarki
  • puszka kukurydzy
  • oliwki
  • ser mozzarella
  • bazylia, oregano

Pizza z kurczakiem- przepis

Przed rozpoczęciem robienia ciasta na pizze powinniśmy najpierw przygotować drożdże. Rozdrabniamy je i wkładamy do miseczki zalewając letnią wodę, dodajemy dwie łyżeczki cukru. I odstawiamy na 10-15 minut.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 łyżki soli, pośrodku robimy wgłębienie do którego dodajemy ok. 4 łyżki stołowe oliwy i wlewamy przygotowane wcześniej drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, powinniśmy otrzymać konsystencję taką jak na ciasto do pieczenia. Jeśli będzie za suche, lub za luźne możemy dodać odrobinę mąki lub wody mineralnej.

Tak przygotowane ciasto na pizze i posypane z wierzchu mąką odkładamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 30 minut.

Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy w taki sposób aby pasowało do blachy. Jeśli chodzi o grubość to wszystko zależy od nas czy lubimy pizze na grubym cieście czy cienkim.

Rozwałkowane ciasto na pizze smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy bazylią. Na to układamy kolejno: pieczarki, cebulę, kurczaka, paprykę, posypujemy kukurydzą z puszki a na wierzchu układamy oliwki.

Całość posypujemy startym serem mozzarella (lub jeśli mamy o bardziej luźniej konsystencji to układamy plasterki) i wszystko posypujemy odrobiną oregano.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez ok. 15-20 minut, aż ser się rozpuści.

A gotowa pizza najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowym.