Jest sezon na młode warzywa, a jeszcze jak są z własnego ogródka to smakują znaczenie lepiej. Chcąc je wykorzystać postanowiliśmy zrobić zupę koperkową, która ma niezwykły aromat i zaspokoi nasz głód.

Podana sama bez drugiego dania, zwłaszcza że zupa koperkowa z młodych warzyw zawiera sporą liczbę niezbędnych witamin dla naszego organizmu.

Zupa koperkowa z młodych warzyw – składniki

  • młoda marchewka
  • młoda pietruszka z nacią
  • młody por
  • młode ziemniaki – ok. 1 kg
  • porcje rosołowe – skrzydełko, udko
  • koperek

Zupa koperkowa z młodych warzyw – przepis

W dużym garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę młode ziemniaki. Kostka nie może być za mała.

Następnie dodaje porcje rosołowe.

Kolejno wkładamy świeżą marchewkę, jeśli mamy z własnego ogródka to nie musimy jej obierać wystarczy, że umyjemy. Podobnie robimy z pietruszką. Do tego dokładamy w całości natkę pietruszki i liście pora, dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku.

Gotujemy ok. 30 -40 minut, jak ziemniaki będą już miękkie dokładamy cały pęczek pokrojonego koperku i gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.

Możemy podać na talerzu posypując pokrojoną natką pietruszki.

Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowała.