Jest sezon na młode warzywa, a jeszcze jak są z własnego ogródka to smakują znaczenie lepiej. Chcąc je wykorzystać postanowiliśmy zrobić zupę koperkową, która ma niezwykły aromat i zaspokoi nasz głód.
Podana sama bez drugiego dania, zwłaszcza że zupa koperkowa z młodych warzyw zawiera sporą liczbę niezbędnych witamin dla naszego organizmu.
Zupa koperkowa z młodych warzyw – składniki
- młoda marchewka
- młoda pietruszka z nacią
- młody por
- młode ziemniaki – ok. 1 kg
- porcje rosołowe – skrzydełko, udko
- koperek
Zupa koperkowa z młodych warzyw – przepis
W dużym garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę młode ziemniaki. Kostka nie może być za mała.
Następnie dodaje porcje rosołowe.
Kolejno wkładamy świeżą marchewkę, jeśli mamy z własnego ogródka to nie musimy jej obierać wystarczy, że umyjemy. Podobnie robimy z pietruszką. Do tego dokładamy w całości natkę pietruszki i liście pora, dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Gotujemy ok. 30 -40 minut, jak ziemniaki będą już miękkie dokładamy cały pęczek pokrojonego koperku i gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Możemy podać na talerzu posypując pokrojoną natką pietruszki.
Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowała.
Smaczna zupka, dziękuję za przepis :)
pycha yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!! mniam
Uwielbiam ją :)