Każdy wprawny kucharz w swojej kuchni musi mieć wałek do ciasta. Bez niego nie ma mowy o pierogach, makaronie, placku drożdżowym, kruchym cieście itd.. Gdybyśmy nie mieli w kuchennym asortymencie wałka, to świat deserów i kuchni polskiej byłby wówczas bardzo ubogi.

Rodzaje wałków

Jedni twierdzą, że wałek z powodzeniem zastępuje im butelka po winie. Inni testują różnego rodzaju wałki, żeby wybrać ten najlepszy. Na rynku znajdziemy: walki drewniane, wałki z tworzywa sztucznego, wałki silikonowe, wałki stalowe, a nawet wałki termiczne. Zatem co wybrać z tak szerokiej oferty?

Drewniany wałek do ciasta

Jest jednym z najczęściej wybieranych modeli wałków. Korzystały z niego nasze babcie i prababcie. Drewniany wałek jest trwały i ekologiczny. Do tego jest stosunkowo tani i łatwy w utrzymaniu. Co prawda nie nadaje się do mycia w zmywarce, ale wystarczy go opłukać ciepłą wodą i przetrzeć delikatną gąbką z detergentem, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Drewno ma w sobie naturalne właściwości antybakteryjne, więc nie ma mowy o żadnych drobnoustrojach kryjących się w jego wnętrzu. Podczas wyrabiania ciasta dobrze jest posypać wałek mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać i ciągnąć się. Na rynku znajdziemy wałki z ruchomym korpusem lub z takim przytwierdzonym na stałe. Ciekawym rozwiązaniem są grawerowane wzory lub napisy. Tego typu wałki drewniane po rozwałkowaniu przenoszą owe wzory i napisy na ciasto. Wówczas nasze wypieki , jak ciasta i ciasteczka znacznie zmieniają swój wygląd. Oryginalny, grawerowany wałek do ciasta można nabyć np. na stronie internetowej My Gift Dna.

Obejrzyj nasze filmy:

Wałek z tworzywa sztucznego

Wykonane są ze sztucznie otrzymanych materiałów, co powoduje, że daleko im do ekologicznych rozwiązań. Mimo tego nadają się do mycia zarówno ręcznego, jak i mechanicznego, co powoduje, że utrzymanie ich w czystości nie sprawia żadnego kłopotu. Dostępne są w wielu kolorach i wzorach. Jedne z nich są cieńsze, inne grubsze, część ma regulowane rączki, zatem każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie i pasującego do swojej kuchni.

Wałki silikonowe

Są to wałki, które posiadają specjalną silikonową powłokę, dzięki której ciasto nie przywiera do powierzchni wałka. Są lekkie i wyjątkowo estetyczne. Zatem dobrze komponują się nawet z bardzo nowoczesnymi wnętrzami. Na rynku znajdziemy wałki silikonowe w różnych wydaniach kolorystycznych, co sprawi, że będą pasować do każdej kuchni i zadowolą nawet najbardziej wymagające gospodynie domowe. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że nie chłoną zapachów potraw i nie odbarwiają się. Dodatkowo można je myć w zmywarce. Ciekawą funkcją niektórych z wałków silikonowych są regulowane uchwyty (ułatwiające wałkowanie niektórych potraw).

Wałki stalowe

Dzięki specjalne powłoce, którą są pokryte, ciasto do nich nie przywiera. Rzadko kiedy spotkamy je na wyposażeniu kuchni domowych, częściej używane są przez profesjonalnych kucharzy w dobrych restauracjach.

Wałki termiczne

Wałki tego typu są wykonane z materiałów sztucznych (często z silikonu). Po odkręceniu rączki możemy ich wnętrze wypełnić wodą. Utrzymanie odpowiedniej temperatury płynu (najczęściej wody) może ułatwić rozwałkowywanie ciasta na makaron czy słodkie wypieki.

Materiał partnera.