Kiedy za oknem zimno, buro i ponuro, warto rozgrzać się sycącym daniem. Rozgrzewająca zupa porowa sprawdzi się o każdej porze roku, ale dodatek imbiru w tym przepisie sprawi, że będzie doskonałym pomysłem na chłodne zimowe wieczory.

Świetnie skomponuje się też z grzankami, groszkiem ptysiowym, a nawet mięsnymi pulpetami. Jeśli chcesz obniżyć jej kaloryczność, śmietanę zastąp gęstym jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 średnie pory (ok. 500 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła (ok. 50 g)
  • 200 ml śmietany lub gęstego jogurtu
  • zielona cebulka do dekoracji
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz (czarny lub biały)

Rozgrzewająca zupa porowa przepis

Obierz i umyj warzywa. Z porów ściągnij wierzchnie warstwy, przekrój wzdłuż i dokładnie umyj środkowe liście, ponieważ często znaleźć tam można resztki ziemi. Marchew, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć do rondelka wraz z obranym kawałkiem imbiru i zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut. Przecedź bulion i przelej do miski.

Obejrzyj nasze filmy:

Na dnie tego samego garnka rozgrzej oliwę oraz masło. Pora pokrój na grubsze półplasterki i wrzuć na gorący tłuszcz. Duś pod przykryciem około 15 minut. Kiedy por zmięknie, zalej go wywarem warzywnym i przez kolejnych 20 minut gotuj pod przykryciem.

Zdejmij zupę z ognia, ściągnij pokrywkę i pozwól jej nieco ostygnąć. Dodaj śmietanę, posól do smaku, po czym zblenduj na jednolity krem. Jeśli chcesz, by była gęstsza, możesz zmiksować również ziemniaki. Zupę podawaj w małych miseczkach posypaną drobno pokrojoną zieloną cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Zupa porowa