Makaron z sosem bolońskim po polsku to danie, które z całą pewnością jest uwielbiane przez znaczą część Polaków. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i co ważne bardzo sycące. Ale powiedzmy sobie szczerze, że dość mocno kaloryczne, jak podamy je z mozzarellą :)

Szybki przepis: Spaghetti z krewetkami z patelni

Składniki

  • makaron do spaghetii
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g passaty pomidorowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • oregano
  • 100g mozzarelli w kostce
  • olej do smażenia

Makaron z sosem bolońskim po polsku – przepis

Na głębokiej patelni na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulą. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy. Podczas smażenie doprawiamy je solą, pieprzem, oregano. Dodajemy również starty na tarce czosnek. Całość smażymy ok 7-8 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do spaghetti.

Do mięsa dodajemy sos pomidory i jeśli będzie taka potrzeba to doprawiamy solą, pieprzem.

Na talerze wykładamy makaron, sos boloński i całość posypujemy startą mozzarellą. Pod wpływem ciepłego sosu, zacznie się topić, dzięki czemu nasze danie nabierze zupełnie innego smaku :)

Makaron z sosem bolońskim po polsku
Makaron z sosem bolońskim po polsku

Smacznego!