Makaron z sosem bolońskim po polsku to danie, które z całą pewnością jest uwielbiane przez znaczą część Polaków. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i co ważne bardzo sycące. Ale powiedzmy sobie szczerze, że dość mocno kaloryczne, jak podamy je z mozzarellą :)
Szybki przepis: Spaghetti z krewetkami z patelni
Składniki
- makaron do spaghetii
- 400g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g passaty pomidorowej
- szczypta soli i pieprzu
- oregano
- 100g mozzarelli w kostce
- olej do smażenia
Makaron z sosem bolońskim po polsku – przepis
Na głębokiej patelni na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulą. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy. Podczas smażenie doprawiamy je solą, pieprzem, oregano. Dodajemy również starty na tarce czosnek. Całość smażymy ok 7-8 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do spaghetti.
Do mięsa dodajemy sos pomidory i jeśli będzie taka potrzeba to doprawiamy solą, pieprzem.
Na talerze wykładamy makaron, sos boloński i całość posypujemy startą mozzarellą. Pod wpływem ciepłego sosu, zacznie się topić, dzięki czemu nasze danie nabierze zupełnie innego smaku :)
Smacznego!