Świąteczne ciasteczka cynamonowe z dodatkiem kolorowych M&M’s to prosty przepis na bożonarodzeniowe wypieki wraz z dziećmi. Przyozdobią zarówno wigilijny stół, jak i Waszą choinkę. Wystarczy przewlec przez nie nitkę i powiesić na świątecznym drzewku.
Spis treści
Kruche, rozpływające się w ustach, pachnące imbirem i cynamonem. Wystarczą foremki w kształcie choinek i gwiazdek lub nieco zdolności manualnych, aby samemu wyciąć z ciasta świąteczne wzory.
Świąteczne ciasteczka cynamonowe składniki
- 275 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka miodu
- 1 jajko
- szczypta soli
- paczka czekoladowych M&M’s
Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przepis
Do większej miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Schłodzone masło pokrój w kostkę, dodaj do miski i zagnieć całość palcami, tak aby otrzymać fakturę kruszonki. Jajko dokładnie umyj, wbij do ciasta. Dodaj cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, sól, łyżkę płynnego miodu oraz cukier. Jeśli masz w domu korzenną przyprawę do pierników, możesz nią zastąpić cynamon i imbir.
Obejrzyj nasze filmy:
Zagnieć szybko na jednolite ciasto. Możesz to również zrobić mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, dosyp odrobinę mąki. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i na około godzinę wstaw do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż pół centymetra. Wykrawaj foremką lub nożykiem kształty choinek oraz gwiazdek. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i układaj na nim ciasteczka w niewielkich odstępach od siebie. Udekoruj cukierkami M&M’s.
Piecz około 15 minut do momentu, gdy ciasteczka będą złociste i lekko przyrumienione. Na koniec wystudź na kratce.
Smacznego!