Boże Narodzenie,  Desery,  Przepisy

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Świąteczne ciasteczka cynamonowe z dodatkiem kolorowych M&M’s to prosty przepis na bożonarodzeniowe wypieki wraz z dziećmi. Przyozdobią zarówno wigilijny stół, jak i Waszą choinkę. Wystarczy przewlec przez nie nitkę i powiesić na świątecznym drzewku. Kruche, rozpływające się w ustach, pachnące imbirem i cynamonem. Wystarczą foremki w kształcie choinek i gwiazdek lub nieco zdolności manualnych, aby samemu wyciąć z ciasta świąteczne wzory.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka miodu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • paczka czekoladowych M&M’s

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przepis

Do większej miski przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Schłodzone masło pokrój w kostkę, dodaj do miski i zagnieć całość palcami, tak aby otrzymać fakturę kruszonki. Jajko dokładnie umyj, wbij do ciasta. Dodaj cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, sól, łyżkę płynnego miodu oraz cukier. Jeśli masz w domu korzenną przyprawę do pierników, możesz nią zastąpić cynamon i imbir. Zagnieć szybko na jednolite ciasto. Możesz to również zrobić mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, dosyp odrobinę mąki. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i na około godzinę wstaw do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż pół centymetra. Wykrawaj foremką lub nożykiem kształty choinek oraz gwiazdek. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i układaj na nim ciasteczka w niewielkich odstępach od siebie. Udekoruj cukierkami M&M’s. Piecz około 15 minut do momentu, gdy ciasteczka będą złociste i lekko przyrumienione. Na koniec wystudź na kratce.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.