Niezawodny przepis na chrupiące gofry jogurtowe. Bardzo łatwe przygotowanie i duża przyjemność podczas jedzenia. Idealne danie zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację.
Gofry świetnie smakują z samym cukrem pudrem, ale podane ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i czekoladą będą jeszcze pyszniejsze.
Sprawdź przepis na: Puszyste gofry z owocami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na gofry jogurtowe:
- 250 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- tłuszcz do posmarowania gofrownicy
- cukier puder do posypania
- świeże owoce do podania
Gofry jogurtowe – przepis
Żółtka jaj zmiksować dosypując partiami cukier i dodając powoli olej, mleko i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i w miksować do masy z żółtek.
Z białek ubić puszystą i sztywną pianę. Do masy z żółtek przełożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Rozgrzaną gofrownicę posmarować tłuszczem. Do gofrownicy wlewać równe porcje ciasta i piec przez czas podany w instrukcji posiadanej gofrownicy. Na czas wypiekania ma wpływ moc danej gofrownicy. W gofrownicy o mocy 1200 W czas pieczenia to około 7 minut. Podczas pieczenia gofrownicy nie otwierać, gdyż wydłuży to czas pieczenia.
Upieczone gofry studzić odsunięte od siebie i oparte np. o kratkę. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i dodać świeże owoce.
Smacznego!