Niezawodny przepis na chrupiące gofry jogurtowe. Bardzo łatwe przygotowanie i duża przyjemność podczas jedzenia. Idealne danie zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację.

Gofry świetnie smakują z samym cukrem pudrem, ale podane ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i czekoladą będą jeszcze pyszniejsze.

Sprawdź przepis na: Puszyste gofry z owocami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na gofry jogurtowe:

  • 250 ml mleka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz do posmarowania gofrownicy
  • cukier puder do posypania
  • świeże owoce do podania

Gofry jogurtowe – przepis

Żółtka jaj zmiksować dosypując partiami cukier i dodając powoli olej, mleko i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i w miksować do masy z żółtek.

Z białek ubić puszystą i sztywną pianę. Do masy z żółtek przełożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać.

Rozgrzaną gofrownicę posmarować tłuszczem. Do gofrownicy wlewać równe porcje ciasta i piec przez czas podany w instrukcji posiadanej gofrownicy. Na czas wypiekania ma wpływ moc danej gofrownicy. W gofrownicy o mocy 1200 W czas pieczenia to około 7 minut. Podczas pieczenia gofrownicy nie otwierać, gdyż wydłuży to czas pieczenia.

Upieczone gofry studzić odsunięte od siebie i oparte np. o kratkę. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i dodać świeże owoce.

Gofry jogurtowe
Gofry jogurtowe

Smacznego!