
Puszyste gofry z owocami
Puszyste gofry z owocami to przepis na pyszne i słodkie, weekendowe śniadanie. Przygotowanie gofrów jest bardzo szybkie, jedynie czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego gofrów nie przygotujemy.
Im większą moc ma gofrownica tym lepiej, szybciej je przygotujemy i będą bardziej chrupiące. A przepis na ciasto jest bardzo prosty. Zapamiętacie :)
Składniki na gofry
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
Przeczytaj także: Domowe naleśniki z serem
Składniki na bitą śmietanę
- 300ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- sezonowe owoce
Polecamy sprawdzone gofrownice:
Przepis na gofry
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier puder, olej i całość dokładnie mieszamy.
- Do przygotowanej masy dodajemy białka i przy pomocy łyżki delikatnie mieszamy.
- Odrobinę ciasta na gofry wykładamy na gofrownicę i pieczemy gofry na rumiany kolor.
- W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
- Na upieczone i lekko ostudzone gofry wykładamy trochę bitej śmietany, a na niej układamy sezonowe owoce np. truskawki, maliny.
Smacznego!
0 komentarzy