Puszyste gofry z owocami
Desery

Puszyste gofry z owocami

Puszyste gofry z owocami to przepis na pyszne i słodkie, weekendowe śniadanie. Przygotowanie gofrów jest bardzo szybkie, jedynie czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego gofrów nie przygotujemy.

Im większą moc ma gofrownica tym lepiej, szybciej je przygotujemy i będą bardziej chrupiące. A przepis na ciasto jest bardzo prosty. Zapamiętacie :)

Składniki na gofry

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju

Przeczytaj także: Domowe naleśniki z serem

Składniki na bitą śmietanę

  • 300ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • sezonowe owoce
Polecamy sprawdzone gofrownice:

Przepis na gofry

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Do żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier puder, olej i całość dokładnie mieszamy.
  3. Do przygotowanej masy dodajemy białka i przy pomocy łyżki delikatnie mieszamy.
  4. Odrobinę ciasta na gofry wykładamy na gofrownicę i pieczemy gofry na rumiany kolor.
  5. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
  6. Na upieczone i lekko ostudzone gofry wykładamy trochę bitej śmietany, a na niej układamy sezonowe owoce np. truskawki, maliny.

Puszyste gofry z owocami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.