Sałatka z panierowanym serem halloumi z sosem czosnkowym to idealny pomysł na sycącą i pożywną kolację. Przygotowanie jej zajmuje kilka chwil, a smak jest niezwykle oryginalny.

Panierowany, gorący ser w połączeniu z kremowym sosem czosnkowym zachwyci Twoich domowników.

Przepis na Prosty makaron z pomidorkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • mix sałat- opakowanie
  • ser halloumi- 225 g
  • jajko- 1 sztuka
  • bułka tarta- 3 łyżki
  • sól i pieprz- szczypta
  • olej rzepakowy
  • jogurt naturalny- 5 łyżek
  • zioła prowansalskie- pół łyżeczki
  • czosnek- 1 ząbek
  • majonez- 1 łyżka

Sałatka z panierowanym serem halloumi – sposób przygotowania

Na początku przygotuj dip czosnkowy, którym polejesz sałatkę. Do miseczki wyciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku, dodaj szczyptę soli i zioła prowansalskie. Dodaj jogurt naturalny oraz majonez i dokładnie wymieszaj.

Ser halloumi pokrój w kostkę i obtocz w jajku rozmieszanym z pieprzem, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kawałki sera aż do momentu zarumienienia się panierki na złoto.

Mix sałat przełóż do miski, wyłóż chrupiący ser halloumi, a następnie polej całość sosem czosnkowym.

Sałatka z panierowanym serem halloumi
Sałatka z panierowanym serem halloumi

Smacznego!