IMG 6130
Mięsa

Hamburger idealny [wideo]

Facebook

Zainspirowany przepisem na hamburgera doskonałego przygotowanego przez Jamiego Olivera, postanowiłem odtworzyć to danie w domu. Niecodzienna, ale bardzo prosta sałatka, marynowana cebula to dodatki, które zrobią tutaj całą robotę.

Do tej wersji hamburgerów wykorzystamy bułkę Brioszkę, to pszenna bułka, które świetnie pasuje do hamburgerów, są większe, odrobinę bardziej płaskie i doskonale trzymają w środku mięso. Oczywiście kluczem dobrego burgera jest mięso. Ja wykorzystuję wyłącznie wołowinę. Najlepiej wybierzcie tą z karkówki bo będzie najlepiej pasować do hamburgera bo ma idealne proporcje mięsa i tłuszczu.

Składniki na 2 porcje

  • 400g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 bułki Brioszki
  • 4 plasterki ogórka korniszkona
  • 4 plastry pomidora
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/4 posiekanej kapusty pekińskiej (albo białej)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • oliwa z oliwą
  • 2 plastry sera żółtego
Hamburger idealny
Składniki na hamburgera

Bardzo ważne jest, aby mięso przed przygotowaniem na 30 minut wcześniej wyjąć z lodówki. Łatwiej będzie go wyrobić.

Hamburger idealny – jak go przygotować

Mięso dzielimy na dwie części, formujemy kulę i delikatnie ręką spłaszczamy. Powinno mieć wielkość mniej więcej bułek do hamburgerów. Następnie odkładamy je na talerz, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, ocet winny i mieszamy. Odstawiamy na bok, aby cebula zmiękła.

Kapustę drobno siekamy, wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majonez i ketchup, sosWorcestershire.  Mieszamy.

Burgery smażymy na rozgrzanej patelni 1,5 minuty z jednej strony, przekładamy i usmażoną stronę smarujemy musztardą. Smażymy 1,5 minuty, przekładamy i drugą stronę smarujemy musztardą. Czekamy chwilę, kładziemy plaster sera i przykrywamy patelnię. Smażymy jeszcze około 1,5 minut. W tym czasie ser powinien się roztopić. Mamy czas aby delikatnie podpiec bułki na drugiej patelni.

Jeśli wolicie bardziej wysmażone mięso, to smażcie go 1 minutę dłużej.

Obejrzyj wideo, jak przygotować burgera:

Na spodzie bułki układamy sałatkę, następnie usmażonego burgera, plastry ogórka, plastry pomidora i marynowaną cebulę. Całość przykrywamy górą bułki i delikatnie dociskamy. Hamburgera możemy zjeść od razu, albo odczekać 1 minutę, aż bułka wchłonie trochę soków.

Hamburger idealny
Hamburger idealny

IMG 6130

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.