Owsianka z płatkami migdałów i brzoskwiniami to pomysł na sycące, zdrowe i bardzo smaczne śniadanie. Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych składników, z którego przygotujemy fajne śniadanie. Tak na prawdę owsiankę możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja tym razem wybrałem brzoskwinie z zalewy, płatki owsiane i borówki.

Szybki i bardzo prosty przepis. Listę składników i informację jak przygotować owsiankę znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • brzoskwinia z zalewy
  • kilka borówek
  • 1 łyżka płatków migdałów

Pamiętajcie, że możecie wykorzystać dowolne dodatki, takie jakie lubicie najbardziej. Ja używam płatków owsianych górskich bo mają więcej składników odżywczych, aniżeli płatki błyskawiczne.

Obejrzyj nasze filmy:

Owsianka z płatkami migdałów i brzoskwiniami – jak przygotować

Do rondelka wsypuje płatki zalewam je mlekiem i na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając gotuję przez około 10 minut. Płatki powinny być miękkie. Wyłączam ogień i dodaję łyżkę miodu. Mieszam do czasu, aż miód się rozpuści. Płatki przekładam do miseczki.

Brzoskwinię z zalewy kroję w plasterki i układam na płatkach, dodaję migdały i umyte wcześniej borówki.

Owsianka z płatkami migdałów i brzoskwiniami
Owsianka z płatkami migdałów i brzoskwiniami

Smacznego!