Owsianka z płatkami migdałów i brzoskwiniami to pomysł na sycące, zdrowe i bardzo smaczne śniadanie. Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych składników, z którego przygotujemy fajne śniadanie. Tak na prawdę owsiankę możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja tym razem wybrałem brzoskwinie z zalewy, płatki owsiane i borówki.
Szybki i bardzo prosty przepis. Listę składników i informację jak przygotować owsiankę znajdziecie poniżej.
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- brzoskwinia z zalewy
- kilka borówek
- 1 łyżka płatków migdałów
Pamiętajcie, że możecie wykorzystać dowolne dodatki, takie jakie lubicie najbardziej. Ja używam płatków owsianych górskich bo mają więcej składników odżywczych, aniżeli płatki błyskawiczne.
Obejrzyj nasze filmy:
Owsianka z płatkami migdałów i brzoskwiniami – jak przygotować
Do rondelka wsypuje płatki zalewam je mlekiem i na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając gotuję przez około 10 minut. Płatki powinny być miękkie. Wyłączam ogień i dodaję łyżkę miodu. Mieszam do czasu, aż miód się rozpuści. Płatki przekładam do miseczki.
Brzoskwinię z zalewy kroję w plasterki i układam na płatkach, dodaję migdały i umyte wcześniej borówki.
Smacznego!