Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami to wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Dodatek mięty, czosnku i soku z cytryny orzeźwi, mdły i nijaki smak zielonego groszku.
Sprawdź przepis na Łososia pod szpinakową pierzynką
Składniki na puree z groszki i mięty
- 200g zielonego groszku
- garść mięty
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- odrobina soku z cytryny
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli
Pozostałe składniki
- polędwica z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- miks sałat
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka masła
- ocet balsamiczny
Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami – przepis
Zaczynamy od przygotowania ryby. Dorsza myjemy, osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy 2 minuty z każdej strony na maśle. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenie i wkładamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym czasie zagotowujemy wodę w rondelku, jak się będzie gotowała to wrzucamy groszek. Gotujemy go dosłownie 3 minuty. Odcedzamy go z wody, dodajemy masło, przyprawy, czosnek, miętę i wszystko blendujemy. Nie musimy dokładnie blendować, wtedy pozostanie delikatnie wyczuwalna struktura groszku.
Na talerze wykładamy puree z groszki i mięty, upieczonego dorsza, oraz robimy sałatkę z miksu sałat pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojonej w paseczki, albo kostkę papryki. Całość dekorujemy octem balsamicznym.
Upieczonego dorsza podajemy z plasterkiem cytryny.



Smacznego!