Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami to wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Dodatek mięty, czosnku i soku z cytryny orzeźwi, mdły i nijaki smak zielonego groszku.

Sprawdź przepis na Łososia pod szpinakową pierzynką

Składniki na puree z groszki i mięty

  • 200g zielonego groszku
  • garść mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • polędwica z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • miks sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • ocet balsamiczny

Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami – przepis

Zaczynamy od przygotowania ryby. Dorsza myjemy, osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy 2 minuty z każdej strony na maśle. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenie i wkładamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

W tym czasie zagotowujemy wodę w rondelku, jak się będzie gotowała to wrzucamy groszek. Gotujemy go dosłownie 3 minuty. Odcedzamy go z wody, dodajemy masło, przyprawy, czosnek, miętę i wszystko blendujemy. Nie musimy dokładnie blendować, wtedy pozostanie delikatnie wyczuwalna struktura groszku.

Na talerze wykładamy puree z groszki i mięty, upieczonego dorsza, oraz robimy sałatkę z miksu sałat pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojonej w paseczki, albo kostkę papryki. Całość dekorujemy octem balsamicznym.

Upieczonego dorsza podajemy z plasterkiem cytryny.

Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami
Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami
Dorsz z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami
Ryba z puree z groszku i mięty, sałatką z pomidorkami
Pyszny dorsz z puree
Pyszny dorsz z puree

Smacznego!