Tradycyjne dania kuchni polskiej zna chyba każdy z nas. Przepisy na dania kuchni polskiej królują w naszych domach już od wielu lat. Stare przepisy na tradycyjny polski obiad przekazywane są z pokolenia na pokolenie, czasami bywają nieco modyfikowane. Kuchnia polska jest prosta, dobra i uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale też inne narodowości świata. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów na tradycyjne, polskie potrawy. Klasyczne polskie dania z całą pewnością nasycą i zadowolą najbardziej wybredne podniebienia.
Tradycyjne dania kuchni polskiej – stare przepisy na polskie potrawy
Pomysł na bigos staropolski
Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce jest bigos staropolski. To bardzo prosta i niezwykle dobra potrawa, którą Polacy najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie!
Składniki:
Obejrzyj nasze filmy:
- 400 g karkówki albo szybki wieprzowej
- 200 g karkówki wołowej
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- 50 g suszonych grzybów
- 2 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg świeżej kapusty
- 2 śliwki wędzone
- 2 średnie cebule
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn
- olej
- smalec
- miód rzepakowy lub gryczany
- koncentrat pomidorowy
- Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw wywar do ostudzenia.
- Pokrój boczek w kostkę. Karkówkę wołową i wieprzową pokrój na równe kawałki, zaś wędzoną kiełbasę skrój w półksiężyce.
- Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni i przełóż go do garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż do tego samego garnuszka, co boczek.
- Rozgrzej smalec i obsmaż po kolei kawałeczki mięsa. Również wrzuć je do garnka.
- Pokrój śliwki w ćwiartki i połącz je z kiełbasą, grzybami i mięsem. Dodaj przyprawy do smaku, poza majerankiem.
- Pokrój w paski świeżą kapustę. Kiszoną kapustę opłucz, pokrój i włóż razem ze świeżą do garnka. Następnie zmieszaj ze sobą koncentrat pomidorowy, miód i wywar grzybowy. Wlej do garnka. Przykryj go i odstaw na ogień. Podgrzewaj do momentu, aż całość zacznie bulgotać. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 godziny. Co jakiś czas zamieszaj i zobacz, czy nic się nie przypaliło.
- Odstaw garnek do wystudzenia na całą noc. Następnego dnia gotuj bigos znów przez ok. 2 godziny na małym ogniu. W przypadku, gdy zacznie się przypalać, podlej go wodą. Odstaw na kolejną noc.
- Powtórz gotowanie. Na godzinę przed zdjęciem z ognia, dodaj do bigosu majeranek.
- Gorący jeszcze bigos nałóż do słoiczków, zakręć i zawekuj lub przełóż bezpośrednio na talerz.
Jeżeli szukasz innych tradycyjnych dań kuchni polskiej – zajrzyj na serwis Fajne Gotowanie.
Zupa ogórkowa – tradycyjny polski obiad
Jeżeli przepisy na tradycyjną zupę polską są tym, czego szukasz, jednym z najlepszych będzie aromatyczna i pożywna zupa ogórkowa. To obowiązkowa pozycja w każdej polskiej kuchni! Sprawdź prosty pomysł na szybką zupę ogórkową.
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych
- 3 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki bulion
- 1 korzeń pietruszki
- 4 łyżki śmietany 12 %
- bulion drobiowy / kostka rosołowa
- 3 liście laurowe, ziele angielskie
- natka pietruszki / koper
- przyprawy do smaku
- Obierz warzywa, umyj je i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Zetrzyj kiszone ogórki na tarce.
- Zagotuj wodę na zupę na niewielkim ogniu i wrzuć do niej kostkę rosołową. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Dorzuć warzywa do wywaru i gotuj do momentu, aż zmiękną. Dodaj starte ogórki. Gotuj jeszcze przez ok. kwadrans.
- Posiekaną pietruszkę bądź koper dodaj do zupy pod koniec gotowania. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Część wywaru odlej do kubka, zaczekaj aż chwilę przestygnie i dolej śmietany. Następnie powoli wlewaj ją do zupy, cały czas mieszając. Gotowe!
Klasyczne polskie dania – sprawdź najlepsze dania kuchni polskiej
Pomysł na kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią
Tradycyjne dania kuchni polskiej i stworzone z nich menu nie będzie kompletne bez tej potrawy – kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią! To jedno z niewielu polskich dań, które zdecydowanie rządzą na polskich stołach. A już zwłaszcza w niedzielę.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 sztuki ogórka gruntowego lub szklarniowego
- 1 jajko
- śmietana 18% / jogurt naturalny
- koperek
- bułka tarta
- mąka
- sól i pieprz do smaku
- Roztłucz kotlety schabowe, odwracając je z każdej strony. Najlepsza grubość kotletów do smażenia to ok. 4-5 mm. Posyp mięso pieprzem i solą. Ugotuj osobno ziemniaki.
- Roztrzep jajko widelcem w głębokim talerzu. Przesyp mąkę i bułkę tartą do osobnych naczyń. Obtocz kotlety w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, by odsypać nadmiar panierki.
- Układaj kotlety na rozgrzanej uprzednio patelni. Smaż do momentu, aż panierka zrobi się złocista.
- Obierz ogórki ze skórki, a następnie pokrój je w cieniutkie okrągłe plastry. Przełóż do szklanego naczynia, dodaj śmietanę lub jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i usmażonymi kotletami schabowymi.
Pierogi z grzybami – nie tylko na Wigilię!
Tradycyjnym polskim daniem są oczywiście pierogi z grzybami, obok których ciężko przejść obojętnie. Są bowiem niezwykle aromatyczne, sycące i przepyszne! Oto prosty przepis na pierogi z samymi grzybami, bez kapusty.
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 średnia cebula
- pół pora
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól do smaku
- Pokrój cebulę w kosteczkę, a następnie zeszklij ją na oliwie.
- Wyczyść grzyby, umyj je i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i wymieszaj na patelni. Smaż grzyby z cebulą przez ok. kwadrans. Przypraw pieprzem i solą, a także gałką muszkatołową. Odstaw do wystygnięcia.
- Przesiej mąkę, posól i zrób w niej dziurkę. Powoli wlej w nią oliwę oraz gorącą wodę. Wyrób z tak przygotowanej mąki ciasto – musi być gładkie i elastyczne w rękach, a także swobodnie odchodzić od stolnicy. Przykryj je ściereczką na kwadrans.
- Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na bardzo cieniutkie. Wykrawaj z niego szklanką równe kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz z cebuli i grzybów. Następnie złóż kółka na pół i w każdym z nich sklej ze sobą brzegi.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją. Włóż do wody przygotowane na stolnicy pierogi i delikatnie je zamieszaj, by żaden się do siebie nie przykleił. Pierogi nie mogą też przywierać do dna.
- Gotuj przez ok. 3 minuty, aż pierogi zaczną wypływać na powierzchnię. Wyjmij pierogi z wody, jednocześnie odsączając je nad garnkiem. Ułóż na talerzu. Możesz udekorować pierogi skwarkami z cebuli, jeżeli zostały na patelni. Smacznego!