Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne!
Inne

Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne!

Tradycyjne dania kuchni polskiej zna chyba każdy z nas. Przepisy na dania kuchni polskiej królują w naszych domach już od wielu lat. Stare przepisy na tradycyjny polski obiad przekazywane są z pokolenia na pokolenie, czasami bywają nieco modyfikowane. Kuchnia polska jest prosta, dobra i uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale też inne narodowości świata. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów na tradycyjne, polskie potrawy. Klasyczne polskie dania z całą pewnością nasycą i zadowolą najbardziej wybredne podniebienia.

Tradycyjne dania kuchni polskiej – stare przepisy na polskie potrawy

Pomysł na bigos staropolski

Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce jest bigos staropolski. To bardzo prosta i niezwykle dobra potrawa, którą Polacy najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie!

Składniki:

  • 400 g karkówki albo szybki wieprzowej
  • 200 g karkówki wołowej
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg świeżej kapusty
  • 2 śliwki wędzone
  • 2 średnie cebule
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn
  • olej
  • smalec
  • miód rzepakowy lub gryczany
  • koncentrat pomidorowy
  1. Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw wywar do ostudzenia.
  2. Pokrój boczek w kostkę. Karkówkę wołową i wieprzową pokrój na równe kawałki, zaś wędzoną kiełbasę skrój w półksiężyce.
  3. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni i przełóż go do garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż do tego samego garnuszka, co boczek.
  4. Rozgrzej smalec i obsmaż po kolei kawałeczki mięsa. Również wrzuć je do garnka.
  5. Pokrój śliwki w ćwiartki i połącz je z kiełbasą, grzybami i mięsem. Dodaj przyprawy do smaku, poza majerankiem.
  6. Pokrój w paski świeżą kapustę. Kiszoną kapustę opłucz, pokrój i włóż razem ze świeżą do garnka. Następnie zmieszaj ze sobą koncentrat pomidorowy, miód i wywar grzybowy. Wlej do garnka. Przykryj go i odstaw na ogień. Podgrzewaj do momentu, aż całość zacznie bulgotać. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 godziny. Co jakiś czas zamieszaj i zobacz, czy nic się nie przypaliło.
  7. Odstaw garnek do wystudzenia na całą noc. Następnego dnia gotuj bigos znów przez ok. 2 godziny na małym ogniu. W przypadku, gdy zacznie się przypalać, podlej go wodą. Odstaw na kolejną noc.
  8. Powtórz gotowanie. Na godzinę przed zdjęciem z ognia, dodaj do bigosu majeranek.
  9. Gorący jeszcze bigos nałóż do słoiczków, zakręć i zawekuj lub przełóż bezpośrednio na talerz.

Jeżeli szukasz innych tradycyjnych dań kuchni polskiej – zajrzyj na serwis Fajne Gotowanie.

Zupa ogórkowa – tradycyjny polski obiad

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa

Jeżeli przepisy na tradycyjną zupę polską są tym, czego szukasz, jednym z najlepszych będzie aromatyczna i pożywna zupa ogórkowa. To obowiązkowa pozycja w każdej polskiej kuchni! Sprawdź prosty pomysł na szybką zupę ogórkową.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki bulion
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • bulion drobiowy / kostka rosołowa
  • 3 liście laurowe, ziele angielskie
  • natka pietruszki / koper
  • przyprawy do smaku
  1. Obierz warzywa, umyj je i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Zetrzyj kiszone ogórki na tarce.
  2. Zagotuj wodę na zupę na niewielkim ogniu i wrzuć do niej kostkę rosołową. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Dorzuć warzywa do wywaru i gotuj do momentu, aż zmiękną. Dodaj starte ogórki. Gotuj jeszcze przez ok. kwadrans.
  4. Posiekaną pietruszkę bądź koper dodaj do zupy pod koniec gotowania. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  5. Część wywaru odlej do kubka, zaczekaj aż chwilę przestygnie i dolej śmietany. Następnie powoli wlewaj ją do zupy, cały czas mieszając. Gotowe!

Klasyczne polskie dania – sprawdź najlepsze dania kuchni polskiej

Pomysł na kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią

Tradycyjne dania kuchni polskiej i stworzone z nich menu nie będzie kompletne bez tej potrawy – kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią! To jedno z niewielu polskich dań, które zdecydowanie rządzą na polskich stołach. A już zwłaszcza w niedzielę.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 sztuki ogórka gruntowego lub szklarniowego
  • 1 jajko
  • śmietana 18% / jogurt naturalny
  • koperek
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól i pieprz do smaku
  1. Roztłucz kotlety schabowe, odwracając je z każdej strony. Najlepsza grubość kotletów do smażenia to ok. 4-5 mm. Posyp mięso pieprzem i solą. Ugotuj osobno ziemniaki.
  2. Roztrzep jajko widelcem w głębokim talerzu. Przesyp mąkę i bułkę tartą do osobnych naczyń. Obtocz kotlety w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, by odsypać nadmiar panierki.
  3. Układaj kotlety na rozgrzanej uprzednio patelni. Smaż do momentu, aż panierka zrobi się złocista.
  4. Obierz ogórki ze skórki, a następnie pokrój je w cieniutkie okrągłe plastry. Przełóż do szklanego naczynia, dodaj śmietanę lub jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i usmażonymi kotletami schabowymi.

Pierogi z grzybami – nie tylko na Wigilię!

Tradycyjnym polskim daniem są oczywiście pierogi z grzybami, obok których ciężko przejść obojętnie. Są bowiem niezwykle aromatyczne, sycące i przepyszne! Oto prosty przepis na pierogi z samymi grzybami, bez kapusty.

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia cebula
  • pół pora
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz i sól do smaku
  1. Pokrój cebulę w kosteczkę, a następnie zeszklij ją na oliwie.
  2. Wyczyść grzyby, umyj je i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i wymieszaj na patelni. Smaż grzyby z cebulą przez ok. kwadrans. Przypraw pieprzem i solą, a także gałką muszkatołową. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Przesiej mąkę, posól i zrób w niej dziurkę. Powoli wlej w nią oliwę oraz gorącą wodę. Wyrób z tak przygotowanej mąki ciasto – musi być gładkie i elastyczne w rękach, a także swobodnie odchodzić od stolnicy. Przykryj je ściereczką na kwadrans.
  4. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na bardzo cieniutkie. Wykrawaj z niego szklanką równe kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz z cebuli i grzybów. Następnie złóż kółka na pół i w każdym z nich sklej ze sobą brzegi.
  5. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją. Włóż do wody przygotowane na stolnicy pierogi i delikatnie je zamieszaj, by żaden się do siebie nie przykleił. Pierogi nie mogą też przywierać do dna.
  6. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż pierogi zaczną wypływać na powierzchnię. Wyjmij pierogi z wody, jednocześnie odsączając je nad garnkiem. Ułóż na talerzu. Możesz udekorować pierogi skwarkami z cebuli, jeżeli zostały na patelni. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.