Błyskawiczna zupa dyniowa to szybki pomysł na pożywną, rozgrzewającą zupę. Zupa podana z grzankami z całą pewnością zaspokoi największy głód.
Przepis na Szybki krem z pomidorów
Do przygotowania tej zupy, możecie również wykorzystać jeśli macie mrożoną dynię.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 500g dyni (już bez skóry)
- 2 duże ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- 500ml bulionu warzywnego
- pieczywo do grzanek
Błyskawiczna zupa dyniowa – przepis
W dużym garnku z grubym dnem, na odrobinie oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki, marchewkę i cebulę. Smażymy ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy bulion warzywny, starty na tarce imbir i czosnek. Wszystko gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną i dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 6 minut. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyłączamy ogień i blendujemy zupę na gładki krem.
Pieczywo obiekamy w tosterze.
Zupę podajemy z pestkami dyni i chrupiącymi grzankami.

Smacznego!