Błyskawiczna zupa dyniowa to szybki pomysł na pożywną, rozgrzewającą zupę. Zupa podana z grzankami z całą pewnością zaspokoi największy głód.

Przepis na Szybki krem z pomidorów

Do przygotowania tej zupy, możecie również wykorzystać jeśli macie mrożoną dynię.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 500g dyni (już bez skóry)
  • 2 duże ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • 500ml bulionu warzywnego
  • pieczywo do grzanek

Błyskawiczna zupa dyniowa – przepis

W dużym garnku z grubym dnem, na odrobinie oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki, marchewkę i cebulę. Smażymy ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy bulion warzywny, starty na tarce imbir i czosnek. Wszystko gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną i dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 6 minut.  Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wyłączamy ogień i blendujemy zupę na gładki krem.

Pieczywo obiekamy w tosterze.

Zupę podajemy z pestkami dyni i chrupiącymi grzankami.

Błyskawiczna zupa dyniowa
Błyskawiczna zupa dyniowa

Smacznego!