
Domowy hummus
Hummus to potrawa przypominając dip wywodząca się z Egiptu i krajów arabskich. Służy do smarowania pieczywa i jest przygotowywana z przetartej ciecierzycy. Hummus staje się obecnie coraz popularniejszy w Polsce. Jest już nie tylko daniem, które jest jedzone przez wegetarian, ale coraz częściej możemy go znaleźć na przyjęciach w postaci dipu do przekąsek.
Jest również idealny do świeżych warzyw np. marchewek czy selera pokrojonego w słupki.
Wbrew pozorom przygotowanie hummusu nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ze względu na ograniczenia czasowe do jego przygotowania wykorzystuję ciecierzycę z puszki.
Owszem jest drożej, ale szybciej i pewniej :) Odpada nam długotrwały proces moczenia, gotowania i ostudzania ciecierzycy.
Składniki
- puszka ciecierzycy
- 2-3 łyżki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka pasty tahini
- woda
- ewentualnie ostra papryka
Domowy hummus – przepis
Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól, pieprz, oliwę i 2-3 łyżki wody. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli składniki nie będą chciałby się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę wody.
W powyższy sposób uzyskacie tradycyjny hummus, ale wyśmienity smak będzie miał również jeśli dodacie do niego odrobinę ostrej (albo słodkiej – jak wolicie) papryki.
Spróbujcie…
Smacznego!