Zapiekanki makaronowe to dania, które są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością danie to możecie przygotować kiedy nie macie zbyt wiele czasu i bardzo się śpieszycie. Tak naprawdę wystarczy wymieszać w większym naczyniu dowolne składniki, które lubicie i chcecie z nich stworzyć przepyszny obiad. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

Możecie do tej zapiekanki wykorzystać dowolnie wybrany makaron. W naszym wypadku będzie to makaron w kształcie kokardek.

Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę

  • 500g dowolnego makaronu
  • 500g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 50-60g parmezanu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Kokardkowa zapiekanka makaronowa -przepis na sos beszamelowy

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aby sos nam się nie przypalił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia.

Obejrzyj nasze filmy:

Kokardkowa zapiekanka makaronowa – przepis na zapiekankę

Zaczynamy od ugotowania al dente makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy.

Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Całość podsmażamy doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Jak mięso będzie już podsmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut.

Dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, następnie układamy połowę makaronu, połowę sosu pomidorowego i pozostałą cześć sosu beszamelowego. Układamy pozostałą część makaronu, sosu pomidorowego i całość posypujemy startym parmezanem.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. C na ok. 10-15 minut.

Smacznego!