Zapiekanki makaronowe to dania, które są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością danie to możecie przygotować kiedy nie macie zbyt wiele czasu i bardzo się śpieszycie. Tak naprawdę wystarczy wymieszać w większym naczyniu dowolne składniki, które lubicie i chcecie z nich stworzyć przepyszny obiad. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.
Możecie do tej zapiekanki wykorzystać dowolnie wybrany makaron. W naszym wypadku będzie to makaron w kształcie kokardek.
Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę
- 500g dowolnego makaronu
- 500g mięsa mielonego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 50-60g parmezanu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Kokardkowa zapiekanka makaronowa -przepis na sos beszamelowy
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aby sos nam się nie przypalił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia.
Obejrzyj nasze filmy:
Kokardkowa zapiekanka makaronowa – przepis na zapiekankę
Zaczynamy od ugotowania al dente makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Całość podsmażamy doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Jak mięso będzie już podsmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut.
Dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, następnie układamy połowę makaronu, połowę sosu pomidorowego i pozostałą cześć sosu beszamelowego. Układamy pozostałą część makaronu, sosu pomidorowego i całość posypujemy startym parmezanem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. C na ok. 10-15 minut.
Smacznego!