Domowe pierogi z kurkami
Inne

Domowe pierogi z kurkami

Facebook

Domowe pierogi z kurkami to bardzo dobre sezonowe jedzenie. Zazwyczaj jest przygotowane jesienią, kiedy w lasach pojawią się grzyby. Możecie również kupić kurki w sklepie, ale oczywiście największa przyjemność jest zebrać je samemu.

Trzeba jednak uważać i zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że będą dobre i nie będą trujące.

Zanim zaczniemy przygotowywać pierogi, kilka cennych rad. Myślę, że dzięki temu Wasze pierogi będą jeszcze smaczniejsze. Podczas duszenia grzybów, warto robić to na wolnym ogniu, tak aby cały płyn z nich wyparował. Zaklejając pierogi warto sobie pomagać widelcem, tak aby brzegi były jeszcze lepiej i dokładniej sklejone.

Składniki na ciasto

  • 300g mąki
  • 200ml gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 500g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ewentualnie: natka pietruszki

Domowe pierogi z kurkami – przepis

Z mąki, szczypty soli oraz gorącej wody zagniatamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i być elastyczne. Następnie owijamy je szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować farsz do pierogów.

Zaczynamy od umycia i dokładnego wyczyszczenia kurek. Następnie na patelni na roztopionym maśle szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak zacznie być szklista, dodajemy kurki, solimy, pieprzymy i na wolnym ogniu dusimy. Dusimy do momentu kiedy zrobią się mniejsze i większość płynu odparuje. Po usmażeniu kurek odsączamy je na papierowym ręczniku i drobno siekamy. Możemy dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, przy pomocy dużego kubka wycinamy okręgi i na każdy z nich układamy łyżkę kurkowego farszu. Sklejamy pierogi. Możemy przy tym pomóc sobie widelcem.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.