Chrupiący kalafior
Różności

Chrupiący kalafior

Facebook

Kalafiora można przygotować na różne sposoby. Kalafior to nie tylko, taki gotowany w wodzie, podany z masłem i bułką tartą. Z tego przepisu dowiecie się jak przygotować chrupiącego z zewnątrz i miękkiego w środku kalafiora. Tak przygotowany kalafior może być świetnym dodatkiem do obiadu, ale również stanowić samodzielne danie.

Wybierzcie w miarę małego kalafiora, będzie Wam znacznie łatwiej go pokroić, tak aby plastry zachowały się w całości i się nie rozpadły.

Składniki

  • niewielki kalafior
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina słodkiej i ostrej papryki
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • dodatkowo: ulubione przyprawy – na przykład oregano, majeranek
  • olej do smażenia

Chrupiący kalafior – przepis

Najlepiej jest wykorzystać do tego dania niewielkiej wielkości kalafiora, łatwiej będzie go pokroić. Następnie plastry kalafiora gotujemy przez ok. 6 minut. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy z wody, musimy uważać, aby się nie rozpadły i osuszamy na ręczniku papierowym.

Mąkę, mleko, wodę, jajka i ulubione przyprawy mieszamy w misce. Ciasto powinno wyjść dość płynne. Osuszonego kalafiora maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Tak przygotowanego kalafiora możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z sosem czosnkowym. Możecie go również zjeść bez dodatków, będzie pyszny. Koniecznie spróbujcie. Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.