Carpaccio z buraków z rukolą

Carpaccio z buraków z rukolą

Carpaccio z buraków z rukolą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię, są na diecie, albo po prostu mają ochotę na coś innego aniżeli schabowy :)

Carpaccio z buraków świetnie będzie nadawało się jako przystawka na przyjęcie lub jako lunch do pracy.

Carpaccio z buraków z rukolą – składniki (na 2-3 porcje)

  • 2 duże buraki
  • garść rukoli
  • ser feta albo ser kozi
  • łyżka musztardy
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • ziarenka słonecznika
  • sól
  • pieprz

Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie

Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą.

Na rukoli układamy pokrojoną w kostkę fetę i zwinięta w małe ruloniku szybkę parmeńską.

Z musztardy, miodu, oliwy robimy sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Carpaccio z buraków polewamy tak przygotowanym sosem.

Ziarenka słonecznika prażymy i posypujemy nimi carpaccio.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.