Carpaccio z buraków z rukolą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię, są na diecie, albo po prostu mają ochotę na coś innego aniżeli schabowy :)
Carpaccio z buraków świetnie będzie nadawało się jako przystawka na przyjęcie lub jako lunch do pracy.
Carpaccio z buraków z rukolą – składniki (na 2-3 porcje)
- 2 duże buraki
- garść rukoli
- ser feta albo ser kozi
- łyżka musztardy
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- zioła prowansalskie
- oregano
- ziarenka słonecznika
- sól
- pieprz
Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie
Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą.
Obejrzyj nasze filmy:
Na rukoli układamy pokrojoną w kostkę fetę i zwinięta w małe ruloniku szybkę parmeńską.
Z musztardy, miodu, oliwy robimy sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Carpaccio z buraków polewamy tak przygotowanym sosem.
Ziarenka słonecznika prażymy i posypujemy nimi carpaccio.
Smacznego!