Sałatka śledziowa warstwowa to danie idealne na letnie dni, kiedy nie chce nam się spędzać długich godzin w kuchni. Jest to również świetna propozycja na przyjęcia i spotkania ze znajomymi. W tym przepisie wyjaśnię jak przygotować tę pyszną sałatkę.
Przepis na sałatę świetnie sprawdzi się na każde święta :)
Sałatka warstwowa ze śledzi to idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Jest to bardzo proste danie, które jednak cieszy się dużą popularnością. Wystarczy kilka składników i kilka minut, aby przygotować tę pyszną sałatkę.
Sałatka warstwowa ze śledzi składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 buraki
- 4 cebule
- 4 jajka
- 400g śledzi a’la matias
- majonez
- sól
- pieprz
- 200g sera żółtego
- 4 jajka
Sałatka warstwowa ze śledzi przepis:
Śledzie moczymy w wodzie, tak aby nie były zbyt słone. Po wymoczeniu kroimy w mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ostygnięciu kroimy w kosteczkę. Buraki gotujemy w oddzielnym garnku. Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Składniki układamy warstwami:
- ziemniaki
- majonez
- śledzie
- majonez
- cebula
- majonez
- buraki
- majonez
- jajka
- majonez
- ser żółty
Każdą z warstw doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak sami widzicie, ze względu na sporą ilość majonezu sałatka nie należy do zbyt dietetycznych, ale przecież w trakcie świąt możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa :)

Smacznego!