Coraz bardziej popularne w Polsce stają się steki. Niestety ich cena w restauracjach jest nadal jeszcze bardzo wysoka i w dobrej restauracji za stek będziemy musieli zapłacić ok. 50-60 PLN. Warto w takiej sytuacji przygotować go sobie samemu w domu, korzystając z poniższych zasad.
Stek przygotowany w domu razem z frytkami i sałatką to koszt ok. 20-25 PLN, więc o połowę mniej aniżeli w restauracji.
Jak zrobić perfekcyjny stek – zasady:
- Nigdy nie smaż mięsa wyjętego prosto z lodówki. Pozostaw go na ok. 30 minut, aż będzie w temperaturze pokojowej
- Steki przyprawiamy solą przed smażeniem. To mit, że robią się twarde, a dzięki temu iż zostaną przyprawione przed smażeniem sól będzie w stanie wniknąć do środka.
Podczas smażenia, mięso steków się ścina i posolenie steków w tym momencie nie ma sensu. - Steki smażymy na oleju, albo klarowanym maśle. Nigdy nie smaż steków na maśle! Masło spali się w temperaturze ok. 140 st. C i zmarnujemy mięso.
- Nie przekłuwaj mięsa podczas smażenia, bowiem wszystkie soki wypłyną z mięsa i straci ono swój aromat
- Po usmażeniu steka, odstaw go na 2-3 minuty aby mięso odpoczęło i wszystkie soki mogły równomiernie rozprowadzić się w środku mięsa.