Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych ziaren kawowca. W Europie pojawił się około XVI w. Zawarte w nim składniki, w tym kofeina, działają na ludzki organizm orzeźwiająco oraz pobudzająco. Stosowana z umiarem, często poprawia samopoczucie. Dla wielu osób jej spożywanie jest nie tylko sposobem na wspólne spędzenie czasu, ale niemal rytuałem. Dziś trudno wyobrazić sobie poranek bez jej niezwykłego smaku i aromatu.
Prawdziwy koneser kawy wie, że kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych oraz niepowtarzalnego zapachu jest właściwe przechowywanie. Najwięksi wrogowie ziaren kawowca to: nadmiar powietrza, wilgoć, zbyt wysoka temperatura oraz źródło światła. By zachować smak i aromat ziaren kawy należy zatem bezwzględnie pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad.
- Ziarna kawowca, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, zachowują swoją świeżość jedynie przez pewien czas. Aby móc, wiąż delektować się aromatyczną kawą, warto kupować taki jej zapas, który wystarczy na okres nie dłuższy niż dwa tygodnie.
- Mikropory obecne na powierzchni ziarenek kawy sprawiają, że z łatwością absorbują one wodę oraz przejmują zapachy od innych produktów spożywczych. Dobrze jest zrezygnować z przechowywania kawy w lodówce, gdzie poziom wilgoci utrzymuje się na wysokim poziomie.
- Palone ziarna kawy, cenione za swoje walory dekoracyjne, niekiedy umieszczane są w szklanych pojemnikach i ustawiane w eksponowanych miejscach, stanowiąc niejako element wystroju kuchni. Jednak działanie światła i powietrza sprawia, że ziarna kawy szybko tracą swoje właściwości, a zawarte w nich olejki eteryczne zaczynają się ulatniać. Kawa zaparzona z ziaren używanych wcześniej do dekoracji, będzie niemal całkowicie pozbawiona aromatu. Aby zachowała swoje właściwości, warto przechowywać ją w oryginalnym i specjalnie przystosowanym do tego celu opakowaniu lub innym szczelnym i nieprzezroczystym pojemniku.
- Cenne olejki eteryczne odpowiedzialne za smak i aromat kawy wydobywają w trakcie jej mielenia, a ulatniają się w niespełna godzinę po nim. Najwłaściwsze, ze względu na zachowanie walorów kawy, jest przechowywanie jej w ziarnach i mielenie tuż przed zaparzeniem jedynie w takiej ilości, jaka niezbędna jest w danej chwili.
Podsumowując, wonne ziarna kawowca odkryją pełnię swych walorów jedynie przed tymi osobami, które właściwie je przechowują. Kluczowe jest trzymanie ziaren zamkniętych w hermetycznym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła. Istotne jest także, by kupować jedynie niewielkie ich ilości, a mielić tuż przed zaparzeniem. Sposób zmielenia kawy ma ogromny wpływ na jakość zaparzonego napoju. Często o stopniu rozdrobnienia ziaren kawy decyduje nie tylko gust kawosza, ale również urządzenie, w którym kawa będzie parzona. Rozdrobnienie ziaren kawowca umożliwiają młynki do kawy, z których większość daje możliwość regulacji grubości mielenia. Pełen przekrój młynków do kawy zobaczyć można na stronie do https://www.garneczki.pl/produkty/mlynki-do-kawy,433.
Obejrzyj nasze filmy:
Przy tak szerokim asortymencie, powstaje pytanie – jaki młynek będzie najlepszy. Wiele zależy tu od sposobu zaparzania kawy. Niekiedy wystarczy najprostszy młynek ręczny, w innym przypadku lepiej sprawdzi się elektryczny młynek do kawy z możliwością regulacji grubości mielenia.
Sposób parzenia kawy | Sposób mielenia kawy |
Ekspres przelewowy z filtrem w kształcie stożka | Drobno mielona |
Ekspres przelewowy z filtrem płaskim | Średnio mielona |
Ekspres ciśnieniowy | Drobno mielona |
Kawa po turecku | Bardzo drobno mielona |
Kawiarka | Drobno mielona |
Perkolator do kawy | Grubo mielona |
Tab. 1 Sposób mielenia kawy w zależności od sposobu parzenia.
Wyboru młynków do kawy można dokonywać spośród wyposażonych w ostrza lub żarna.
- Ostrza – powodują rozcinanie ziaren na nierówne kawałki. Podczas tego procesu powstają duże ilości pyłu kawowego. W trakcie mielenia kawa jest mocno podgrzewana, co skutkuje ulatnianiem się cennych olejków eterycznych odpowiedzialnych za jej aromat.
- Żarna – powodują ścieranie ziaren kawy. Ilość pyłu kawowego jest stosunkowo niewielka. Podczas mielenia, kawa nie ulega podgrzewaniu, co sprzyja zachowaniu substancji odpowiedzialnych za smak i aromat.
Z powyższego wynika, że zdecydowanie lepszym wyborem są młynki żarnowe. Przemawia za tym fakt, że po zmieleniu kawa zachowuje swój aromat. Nie bez znaczenia jest także to, że większość żarnowych młynków do kawy posiada regulację stopnia grubości mielenia. Dzięki tej funkcji z łatwością można dostosować stopień rozdrobnienia kawy do sposobu jej zaparzania.
Decydując się na zakup młynka dla kawy, należy dokonać wyboru nie tylko pomiędzy ostrzowym i żarnowym, ale także pomiędzy ręcznym i elektrycznym.
- Ręczny młynek do kawy jest wolnoobrotowym urządzeniem, napędzanym za pomocą korbki. Choć jakoś mielonej przy jego użyciu kawy nie odbiega od tej, którą uzyskać można w młynku elektrycznym, to jednak pracuje on zdecydowanie wolniej.
- Elektryczny młynek do kawy jest nieco droższy niż ręczny, za to zdecydowanie wydajniejszy. Napędzany źródłem prądu, do rozpoczęcia pracy wymaga od użytkownika jedynie włączenia przycisku.
Analizując powyższe, można wyciągnąć wnioski, że najlepszym wyborem jest elektryczny młynek żarnowy. Należy jednak pamiętać, że sposób mielenia kawy i rodzaj młynka powinien być uzależniony od gatunku kawy i sposobu jaj parzenia. To, na co warto zwrócić szczególną uwagę, to możliwość regulacji stopnia rozdrobnienia ziaren oraz materiał, z jakiego wykonane zostały ostrza lub żarna. Najpopularniejsza jest tutaj trwała i wytrzymała stal, żeliwo lub staliwo (stop żelaza z węglem). W nowoczesnych urządzeniach zastosowanie mają żarna ceramiczne. Na stronie garneczki.pl można znaleźć młynki do kawy wykonane z różnorodnych materiałów. Szeroki asortyment oraz duża rozpiętość cenowa sprawia, że każdy, nawet najbardziej wymagający kawosz, znajdzie coś dla siebie.
Materiał partnera.