Burger drwala to niezwykłe danie łączy w sobie wszystko, czego możesz oczekiwać od rewelacyjnego burgera. To harmonijne połączenie soczystego mięsa wołowego, chrupiącego bekonu i kremowego sera camembert, cebulki prażonej i pysznego sosu.

Pokażę Wam jak przygotować burgera drwala w domu. To jest niezwykle proste.

Burgery to jedna z tych potraw, które bez trudu zdobyły serca i podniebienia wielu ludzi na całym świecie. Wraz z ewolucją kulinarną zaczęły powstawać różnorodne wersje tego klasycznego dania, ale żaden burger nie równa się z tym, który możesz stworzyć we własnej kuchni – pełen charakteru, smaku i wyjątkowego stylu.

A jeśli marzysz o prawdziwym majstersztyku, który rozgrzeje Cię w to jesienne i zimowe popołudnie, to domowy burger drwala. Jest właśnie tym, czego potrzebujesz.

Ten przepis na burger drwala nie tylko dostarczy Ci niezapomnianego smaku, ale także pozwoli Ci wkroczyć w świat kulinarnych przygód, gdzie każdy składnik, każdy krok ma swoje znaczenie.

Burger drwala
Burger drwala

Burger drwala składniki

  • 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 2 bezglutenowe bułki kajzerki Incola
  • 1 ser camembert
  • 40g chrupek kukurydzianych o smaku sera, albo sera i cebulki
  • 40g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 4-6 plasterków boczku surowego wędzonego
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Burger drwala składniki na sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej miodowej)
Burger drwala

Używam w swoim przepisie bułek bezglutenowych, aby osoby z nietolerancją glutenu również mogły zjeść to danie. Potrzebne będą 2 patelnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Mój przepis jest na dwa pyszne burgery drwala.

Burger drwala przepis

Jak zrobić tego popularnego w listopadzie w sieci McDonalds burgera drwala? Otóż sposób przygotowania i przepis na burgera drwala jest bardzo prosty. Więc zaczynamy. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem kładziemy plasterki boczku i je podsmażamy z obu stron.

Burger drwala

Powinny się zarumienić, aby były chrupiące.

Burger drwala

Kiedy boczek się smaży, możemy przygotować sos. W misce mieszamy majonez, ketchup i musztardę. Idealnie do tego sosu pasuje musztarda miodowa, która ma lekko słodki smak. Możecie również użyć klasycznej musztardy.

W malakserze mielimy chrupki serowe i płatki kukurydziane. Mielimy je bardzo drobno, powinien z nich zostać bardzo drobny „piasek”. Ser camembert kroimy w poprzek na 3 części (wykorzystamy tylko dwie). W misce roztrzepujemy widelcem jajko, obtaczamy w nim ser, a następnie w panierujemy w zmielonych chrupkach i płatkach. Taki panierowany ser, raz jeszcze obtaczamy w jajku i znów panierujemy. W ten sposób, będziemy mieli pewność, że ser będzie chrupiący.

Burger drwala

Mięso wkładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i formujemy dwa burgery. Średnica surowego kotleta musi być trochę większa niż bułka, bo mięso podczas smażenia się kurczy.

Burger drwala

Na patelnię po usmażonym boczku dodajemy odrobinę oleju i wkładamy na nią mięso. Smażymy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu mięso odsączamy na ręczniku papierowym.

W tym samym czasie na drugiej patelni z odrobiną oleju smażymy panierowany ser. Oleju dajemy tyle, aby zakrył całą powierzchnię patelni. Ser potrzebuje około 3 minut smażenia z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy ser z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Kiedy ser i mięso się smażą do rozgrzanego piekarnika wkładamy przecięte na pół kajzerki. Pieczemy je 4-5 minut, aż będą delikatnie chrupiące.

IMG 0895

Na dolnej części bułki układamy najpierw smażony ser, następnie kładziemy chrupiący boczek i soczyste mięso.

Burger drwala

Na mięsie układamy sałatę, która doda odrobiny koloru i chrupkości, polewamy burgera sporą ilością sosu, posypujemy cebulką prażoną i przykrywamy drugą częścią kajzerki.

Burger drwala

Domowy burger drwala smakuje wyśmienicie podany wraz ze świeżo usmażonymi frytkami. Musicie koniecznie spróbować tego dania.

Burger drwala
Burger drwala
Burger drwala

Smacznego!

Materiał przygotowany we współpracy z Incola.