Burger drwala to niezwykłe danie łączy w sobie wszystko, czego możesz oczekiwać od rewelacyjnego burgera. To harmonijne połączenie soczystego mięsa wołowego, chrupiącego bekonu i kremowego sera camembert, cebulki prażonej i pysznego sosu.
Spis treści
Pokażę Wam jak przygotować burgera drwala w domu. To jest niezwykle proste.
Burgery to jedna z tych potraw, które bez trudu zdobyły serca i podniebienia wielu ludzi na całym świecie. Wraz z ewolucją kulinarną zaczęły powstawać różnorodne wersje tego klasycznego dania, ale żaden burger nie równa się z tym, który możesz stworzyć we własnej kuchni – pełen charakteru, smaku i wyjątkowego stylu.
Obejrzyj nasze filmy:
A jeśli marzysz o prawdziwym majstersztyku, który rozgrzeje Cię w to jesienne i zimowe popołudnie, to domowy burger drwala. Jest właśnie tym, czego potrzebujesz.
Ten przepis na burger drwala nie tylko dostarczy Ci niezapomnianego smaku, ale także pozwoli Ci wkroczyć w świat kulinarnych przygód, gdzie każdy składnik, każdy krok ma swoje znaczenie.
Burger drwala składniki
- 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 2 bezglutenowe bułki kajzerki Incola
- 1 ser camembert
- 40g chrupek kukurydzianych o smaku sera, albo sera i cebulki
- 40g płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 4-6 plasterków boczku surowego wędzonego
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki prażonej cebulki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Burger drwala składniki na sos
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy (najlepiej miodowej)
Używam w swoim przepisie bułek bezglutenowych, aby osoby z nietolerancją glutenu również mogły zjeść to danie. Potrzebne będą 2 patelnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Mój przepis jest na dwa pyszne burgery drwala.
Burger drwala przepis
Jak zrobić tego popularnego w listopadzie w sieci McDonalds burgera drwala? Otóż sposób przygotowania i przepis na burgera drwala jest bardzo prosty. Więc zaczynamy. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem kładziemy plasterki boczku i je podsmażamy z obu stron.
Powinny się zarumienić, aby były chrupiące.
Kiedy boczek się smaży, możemy przygotować sos. W misce mieszamy majonez, ketchup i musztardę. Idealnie do tego sosu pasuje musztarda miodowa, która ma lekko słodki smak. Możecie również użyć klasycznej musztardy.
W malakserze mielimy chrupki serowe i płatki kukurydziane. Mielimy je bardzo drobno, powinien z nich zostać bardzo drobny „piasek”. Ser camembert kroimy w poprzek na 3 części (wykorzystamy tylko dwie). W misce roztrzepujemy widelcem jajko, obtaczamy w nim ser, a następnie w panierujemy w zmielonych chrupkach i płatkach. Taki panierowany ser, raz jeszcze obtaczamy w jajku i znów panierujemy. W ten sposób, będziemy mieli pewność, że ser będzie chrupiący.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i formujemy dwa burgery. Średnica surowego kotleta musi być trochę większa niż bułka, bo mięso podczas smażenia się kurczy.
Na patelnię po usmażonym boczku dodajemy odrobinę oleju i wkładamy na nią mięso. Smażymy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu mięso odsączamy na ręczniku papierowym.
W tym samym czasie na drugiej patelni z odrobiną oleju smażymy panierowany ser. Oleju dajemy tyle, aby zakrył całą powierzchnię patelni. Ser potrzebuje około 3 minut smażenia z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy ser z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kiedy ser i mięso się smażą do rozgrzanego piekarnika wkładamy przecięte na pół kajzerki. Pieczemy je 4-5 minut, aż będą delikatnie chrupiące.
Na dolnej części bułki układamy najpierw smażony ser, następnie kładziemy chrupiący boczek i soczyste mięso.
Na mięsie układamy sałatę, która doda odrobiny koloru i chrupkości, polewamy burgera sporą ilością sosu, posypujemy cebulką prażoną i przykrywamy drugą częścią kajzerki.
Domowy burger drwala smakuje wyśmienicie podany wraz ze świeżo usmażonymi frytkami. Musicie koniecznie spróbować tego dania.
Smacznego!